avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Va rog sa-mi acordati o consultatie.Locuiesc impreuna cu mama sotiei mele intr-un apartament care acum 10 ani a fost masa succesorala la moartea socrului meu.Succesiunea s-a dezbatut in termenul legal iar algoritmul pentru stabilirea cotelor intre mostenitori stabilit de lege a fost urmatorul: soacra mea a mostenit 1/2 din masa succesorala+1/4 din cealalta jumatate, sotia mea 3/8 iar fratele sotiei 3/8 din jumatatea masei succesorale.Dupa 10 ani in care cheltuielile legate de intretinerea proprietatii si ingrijirea mamei sotiei mele au fost suportate de mine, soacra mea a hotarat sa ii lase sotiei mele partea care ia revenit din succesiune.Intrebarea mea este daca este posibil ca aceasta sa se faca prin testament neatacabil sau este nevoie de contract de vanzare-cumparare eventual cu clauza viagera.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andreea Constantin , Consilier juridic 14:06, 18 Mai 2012
Daca ii va lasa prin testament , acesta poate fi atacat de fratele soti8ei care este mostenitor rezervatar . Mai bine face o vanzare cumparare a cotei sale.
Este recomandabil contractul de întreţinere . Fiind un contract intuitu personae (avand in vedere persoana) , acest contract nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul poate fi atacat? Cotei Cotei Socrul meu a decedat in 2015,acum soacra mea vrea sa ne lase un testament prin care daca dupa moartea ei sa mostenim noi parte .sotul meu mai are patru frati ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)