Va rog sa-mi acordati o consultatie.Locuiesc impreuna cu mama sotiei mele intr-un apartament care acum 10 ani a fost masa succesorala la moartea socrului meu.Succesiunea s-a dezbatut in termenul legal iar algoritmul pentru stabilirea cotelor intre mostenitori stabilit de lege a fost urmatorul: soacra mea a mostenit 1/2 din masa succesorala+1/4 din cealalta jumatate, sotia mea 3/8 iar fratele sotiei 3/8 din jumatatea masei succesorale.Dupa 10 ani in care cheltuielile legate de intretinerea proprietatii si ingrijirea mamei sotiei mele au fost suportate de mine, soacra mea a hotarat sa ii lase sotiei mele partea care ia revenit din succesiune.Intrebarea mea este daca este posibil ca aceasta sa se faca prin testament neatacabil sau este nevoie de contract de vanzare-cumparare eventual cu clauza viagera.Va multumesc.
Daca ii va lasa prin testament , acesta poate fi atacat de fratele soti8ei care este mostenitor rezervatar . Mai bine face o vanzare cumparare a cotei sale.
Este recomandabil contractul de întreţinere . Fiind un contract intuitu personae (avand in vedere persoana) , acest contract nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.