avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Momentul aplicarii pedepsei complementare de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Momentul aplicarii pedepsei complementare de interzicere a unor drepturi

Buna seara! Am intalnit o intrebare pentru care ma chinui sa gasesc un raspuns..cel putin pentru prima parte."6. La ce moment se aplica si la ce moment incepe executarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi?" Executarea stiu ca incepe dupa executarea pedepsei, dupa gratiere sau dupa prescriptie. Totusi ea cand se aplica propriu-zis?La ce moment?Va multumesc.
Pedepsele complementare se pun in executare dupa executarea pedepsei principale. ( art. 66 Cod penal).
In primul rand avem 2 situatii distincte:
1. Interzicerea unor drepturi cum ar fi: dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice;dreptul de a ocupa o functie, implicand exercitiul autoritatii de stat;drepturile parintesti; dreptul de a fi tutore sau curator etc...
2. in cazul degradarii militare....
Fata de acestea vom avea penstru cazurile prevazute la punctul 1. se aduce la indeplinire dupa executarea pedepsei principale, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescriptia executarii pedepsei. Pentru punctul 2. pedeapsa se pune in aplicare dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Succes la examene ;)
P.S. a se vedea Jurisprudenta CEDO Decizia penala nr.6/A/29.01.2008
Da. Problema este ca nu pot sa imi dau seama de un raspuns pentru prima parte a intrebarii care se refera la momentul aplicarii nu la momentul inceperii executarii.Intrebare luata din suportul de curs de anul II Drept Penal...
Momentul aplicarii pedepsei complementare este acela de dupa pronuntarea hotararii definitive , doar ca executarea incepe dupa executarea pedepsei sau dupa ce pedeapsa poate fi considerata ca fiind executata ( prin gratiere sau prin prescrierea ex. pedepsei).
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Mii de multumiri!!

Alte discuții în legătură

Pedepese complementare cypyk cypyk Rog pe cei care pot, sa imi expuna si mie articolele din codul penal care prevad pedepsele complementare si accesorii? S-au introdus pedepse complementare ... (vezi toată discuția)
Pedepse complementare si accesorii Borsec Borsec Buna ziua! Poate cineva sa-mi explice care este diferenta intre pedepsele accesorii si pedepsele complementare. Am vazut ca ambele se refera la art. 64 din CP. ... (vezi toată discuția)
Pedepsele accesorii în situaþia liberãrii condiþionate Stelian Gaus Stelian Gaus O persoană a fost condamnată la închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi prevăzute de art. 64 lit. a)-c) Cod penal, dar a fost eliberată ... (vezi toată discuția)