avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri ca PFA si indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri ca PFA si indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna seara,

Daca cineva are un PFA activ poate in acelasi timp sa isi desfasoare activitatea si sa si beneficieze de
indemnizatia de crestere copil
?

Inainte de nasterea copilului persoana a lucrat cu contract de munca la sc care s-au platit inegral taxele si impozitele.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:01, 19 Mai 2012
Pe perioada cat primeste indemnizatia pentru CCC , persoana indreptatita nu oate realiza venituri supuse impozitului pe venit ... in caz contrar, plata indemniztaiei se suspenda ..

O derogare de la aceasta prevedere legala o constituie situatia in care s-a optat pentru CCC de 2 ani si copilul a implinit un an de zile .. in acest caz, se poate cumula indemnizatia cu alte venituri ..

Art. 16 OUG nr.111/2010:
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin.
(5) şi (6) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna dimineata,

Va multumesc pt raspuns.
Totusi as mai avea o nelamurire.
In acest moment sotia este in CCC, pentru 2 ani si fetita are 5 luni, iar eu nu mai am un loc de munca si ma gandeam sa imi fac un PFA.
Se poate sa trec eu in CCC in locul sotiei si sa imi desfasor activitatea pe PFA, sau va trebui sa astept pana fetita face un an?

Va multumesc.
1. Lasati pe sotie sa stea in CCC si dvs. puteti obtine venituri din PFA.

2. Din Ordinul MMFPS1474/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sined sined Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani,prev de art 2/1/b din OUG 111/2010,in baza optiunii mele la data nasterii ... (vezi toată discuția)
Transfer indemnizatie la ccc de 2 ani. omumaro omumaro Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: Sotia a nascut pe 17.05.2011 si a ales CCC de 2 ani. In momentul de fata eu am un PFA la care nu am activitate. Se ... (vezi toată discuția)