avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori

Am un caz concret de solutionat si va rog sa ma ajutati.
Nadia si Constantin soti. Moare Nadia si raman mostenitori Constantin 1/4 si Dan 3/4. Moare Dan raman Constantin si Mihaela (nora) iar cei doi copii ai lui Dan cu Mihaela renunta la mostenire. Deci singura mostenitoare a lui Dan este Mihaela. Moare si Constantin.
Intrebare: Mihaela mosteneste si cota lui Constantin avand in vedere ca fetele au renuntat la mostenirea lui Dan? (mihaela e nora lui constantin)
Cel mai recent răspuns: zuzuna , utilizator 21:12, 26 Mai 2012
La mostenirea lui Dan vin atat Mihaela cat si Constantin.

La mostenirea lui Constantin vin copii lui Dan. Mihaela nu il mosteneste pe Constantin pentru ca Dan nu la mostenit pe Constantin.

Mihaela culege intreaga mostenire. Cele doua fiice au renuntat la succesiune (Renuntarea la mostenire priveste atat bunurile existente in patrimoniul defunctului la data decesului cat si bunurile viitoare)
@AN-CON, mai cititi Codul Civil va rog. Cum pot aparea bunuri im patrimoniul unei persoane decedate dupa ce aceasta a decedat?

Copii lui Dan vin la mostenirea bunicului lor in calitate de descendenti, ca reprezentanti. Nora nu isi poate mosteni socrul pentru ca nu sunt rude.

Art. 963. -
(2) Descendenții și ascendenții au vocație la moștenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv
Art. 965. - Prin reprezentare succesorală, un moștenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moștenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn față de defunct sau decedat la data deschiderii moștenirii.
Art. 967. -
(3) Reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn față de reprezentat sau a renunțat la moștenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoștenit de el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
intrebarea mea pana la urma era daca mihaela il mosteneste pe constantin avand in vedere ca fiicele au renuntat...Parerile sunt contradictorii vad...Nu prea m-am lamurit
Nora NU isi mosteneste socrul, doar nepotii (de la fiu) au aceasta calitate.

Alte discuții în legătură

Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei ... Euonline Euonline Buna ziua, acum cateva luni bunicul meu a decedat, iar toti cei trei copii voiau sa renunte la dreptul lor in favoarea bunicii, doar ca la notar au fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune. V-M V-M Succesiune. Bună ziua. Soțul meu a decedat. În cazul în care cei 2 copii renunță la partea lor de moștenire cine vine la rând? Nepoata (fiica unuia ... (vezi toată discuția)