avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt frigider
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt frigider

Buna ziua. La sfarsitul anului universitar, in jurul datei de 15 iunie 2011 am dus frigiderul pe care il aveam in camera de camin la magazie. Domnul caruia i-am lasat frigiderul a cerut 50 lei, dar din cauza ca nu aveam, i-am lasat 30 lei, cu mentiunea ca o sa-i dau restul de 20 lei cand o sa-l iau. La inceputul anului, pe 1 octombrie 2011, nu am putut sa ajung sa iau frigiderul de la magazie, asa ca m-am dus cu o saptamana mai tarziu.

M-am dus in camin, l-am cautat pe respectivul domn, dar nu l-am gasit. M-am dus la magazie, unde erau doua doamne. Le-am spus de frigider, dar acesta nu mai era acolo. L-a chemat pe domnul caruia i-am lasat frigider, iar acesta cand a venit a spus ca eu nu i-am lasat lui niciun frigider.

Am avut o discutie contradictorie cu el, iar el se tinea tare pe pozitie ca eu nu i-am lasat lui nimic, ca el are alta magazie de care se ocupa.

Din cauza unor probleme nu am mai reusit sa ma duc la politie sa depun plangere si intre timp am uitat de el. Mi-a amintit mama azi de frigider si i-am spus sa caute contractul de cumparare. L-am gasit in casa, este pe numele mamei mele si are seria scrisa pe el.

Precizez ca atunci cand l-am dus in magazin aveam doi martori cu mine, colegi de camera.

Vreau sa stiu daca mai are vreun rost sa ma duc la politie acum, dupa aproape 8 luni si daca s-ar putea rezolva ceva.

Multumesc mult.

PS: Chiar daca nu recuperez frigiderul, ca e tarziu si cine stie pe unde a ajuns, vreau sa le arat dumnealor ca nu se poate sa furi un om asa.
Puteti inca depune plangerea.Indicati in plangere martorii , colegii care au asistat la predarea frigiderului catre magazioner, si declarati ca va constituiti parte civila. Depuneti si actul de cumparare al frigiderului, in copie.
Indiferent daca rezolvati sau nu ceva, merita sa incercati. Plangerea o depuneti la politie sau parchet.
Va multumesc mult pentru raspuns. Credeti ca ar fi indicat sa ma duc sa vorbesc cu domnul magazioner intai, poate si-a "amintit" ceva intre timp sau sa ma duc direct la politie?
Ar fi bine sa mai aveti o discutie prealabila cu dumnealui. Poate daca il veti anunta despre decizia dvs. de a depune plangere, va deveni mai ,,cooperant,,.
Problema este insa ca incadrarea juridica a faptei ar putea sa fie ,,abuz de incredere,, , art. 213 Cod penal, si nu aceea de furt. Daca fapta este incadrata la abuz de incredre , actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate , iar plangerea prealabila trebuie depusa in termen de luni de la data la care persoana pagubita a stiut cine este faptuitorul . De aceea, ar fi bine sa declarati ca doar recent omul a refuzat sa mai recunoasca faptul ca i-ati predat frigiderul in depozit.
Am citit articolul respectiv, iar acolo se mentioneaza "Daca partea vatamata a cerut identificarea faptuitorului data se va calcula din ziua in care acesta a fost identificat de organele de cercetare penala".

Pot declara ca nu stiu cine a fost faptuitorul? Si sincer, nu stiu daca dumnealui a fost singur in "afacerea" asta, sau daca au fost implicati si ceilalti, inca un magazioner si doua femei.

Faptuitorul este cunoscut, nu are rost sa improvizati.Termenul de inaintare curge de la data la care autorul a dispus de bun, astfel incit in situatia in care acesta refuza restituirea sa in prezent,sunteti in termenul de inaintare a plingerii.Chestiunea cu nerecunoasterea preluarii bunului, este o circumstanta ce poate fi avuta in vedere de instanta in sensul agravarii
raspunderii acestuia.Va trebui insa sa faceti probe in acest sens.

Alte discuții în legătură

Se poate o retrage o plangere penala? danje2008 danje2008 am si eu o intrebare: se paote retrage o plangere penala daca persoana respectiva sa dus si a zis ca vrea sa-si retraga plangerea? daca si-a retras-o ce ... (vezi toată discuția)
Furt telefon mobil Danielclaudiu Danielclaudiu Buna seara! In data de 30.01.2015 , am fost sunat de o persoana cunoscuta in care aveam incredere pentru a i vinde un telefon nou , care valora 750 de lei , ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)