avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste liftul?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste liftul?

Am si eu o nedumerire : la bloc , persoanele care locuiesc la parter trebuie sa plateasca liftul ?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:44, 4 Aprilie 2013
HG nr 1588/2007- Art. 35. -
Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.
Buna ziua
Imi puteti spune daca s-a schimbat recent lega cu liftul? am stat o vreme intr-un bloc in chirie undei cei de la partenr si etajul 1 erau scutit de la plata
Dar de doua luni m-am mutat la blocul alaturat la parter si mare mi-a fost surpriza ca se plateste
va intreb pentru ca am mai avut ceva pb in acest bloc, 1 mcub de apa l-am platit cu aproape 7 lei...absurd ...am intrebat-o pe doamna dc diferenta asa mare nu a stiut sa imi raspunda ..
Vreau sa stiu ce platesc de aceea v-am pus intrebarea cu liftul
va multumesc
Ascensorul la plata inseamna service-ul pentru functionarea lui care in HG 1588/2007 intra la art.44 - cheltuieli pe cota-parte indiviza. Deci trebuie platit de toata lumea.
Functionarea ascensorului presupune si curent electric care utilitate se repartizeaza pe numar de persoane. De consumul de curent electric pentru ascensor pot fi scutite persoanele care locuiesc la P si et.1, dar aceasta cheltuiala este pe alta rubrica si nu este obligatoriu sa fie scutite.

La blocul in care ati locuit, conducerea asociatiei a decis ca locatarii de la P si et. 1 sa nu plateasca curentul pentru ascensor pentru ca nu il folosesc si.....in loc sa-i scuteasca de la curent electric de o parte din cota ce le revenea va punea sa platiti in intregime aceasta cota de curent electric, dar compensa cu scutirea la plata a service-ului ascensorului, suma fiind aproximativ similara.

La blocul dv. nu au scutit pe nimeni de nicio cheltuiala - nu sunt obligati s-o faca - si in consecinta platiti si service-ul ascensorului si cota la curent electric in intregime.

Cat priveste pretul unui mc de apa, probabil va referiti la AR, al carui pret ajunge in jur de 6.30 lei, probabil la blocul in care locuiti "pierderea de apa" este repartizata proportional cu consumul, ceea ce face sa creasca pretul de calcul in listele de intretinere.

Nu va suparati, ce inseamna "diferenta asa mare"? Fata de ce?
Multumesc de raspuns!
Asa cum v-am scris dumneavoastra asa i-am zis si doamnei care se ocupa cu admin.blocului dar imi arunca raspunsuri rastit, raspunsuri vagi, etc
Ideea e ca atat la blocul "X" cat si la blocul"Y" comunic cu acelasi admin. Blocurile "X" SI "Y" sunt lipite, Apartamentele din blocul Y au fost date in ianuarie in folosinta.Ideea mea a fost ca in decembrie in blocul X am platit mc de apa cu 3 3,5 lei liftul deloc, iar in ianuarie diferentele au fost mari 7 lei mc de apa aproape,liftul, plata administrator etc . Nu banii sunt problema doar ca e dreptul meu sa stiu pe ce servicii dau banii respectivi, doar ca domnul admin.imi zicea 2 cuvinte rastite , si am vrut sa aflu o parere si de aici.
Va multumesc
Era imposibil sa platiti 3 - 3.5 lei / mc de apa. Poate fara TVA!
In ce localitate sunt aceste preturi? E posibil sa nu fiu eu informata.

:offtopic:Spuneti-i dlui administrator ca tipetele sunt gratuite. Pentru ele nu se plateste, cel putin nu prevede legea si atunci nu e cazul sa se straduiasca sa le produca ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea lifturilor ianniglx ianniglx Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Cost mare la intretinere PrieConstantin PrieConstantin Buna seara,locuiesc in sectoru 4 intr-un blog de garsoniere(stau cu chirie) trei luni la rand intretinerea a fost 150 lei, o suma care mi se pare aberanta din ... (vezi toată discuția)
Lege privind plata liftului intr-un bloc gmecmha gmecmha Buna seara.As dori sa-mi spuneti daca exista o lege prin care esti obligat sa platesti intr-un bloc liftul la etajul 1, acesta nefiind functional si ... (vezi toată discuția)