avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... principiul celebritatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

principiul celebritatii

Buna ziua,

am nevoie de un ajutor in ideea rezolvarii unei nelamuriri. Unde pot gasi principiul celebritatii din perspectiva dreptului muncii?
Am cautat in cod, dar nu am gasit un articol referitor la acest lucru...

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cameliaczeran , utilizator 11:33, 21 Mai 2012
Daca este vorba despre principiul celebritatii, eu nu am auzit despre acest principiu al dreptului. In schimb, principiul celeritatii este un principiu de baza al dreptului procesual , inclusiv in ceea ce priveste litigiile de munca. Daca asa ceva cautati, confirmati, si va oferim mai multe informatii.
Este clar ca este vorba despre principiul celeritatii .. ,Codul muncii nu consacra in mod expres principiul celeritatii (operativitatii),dar exista o serie de texte prin care se urmareste realizarea acestui principiu, si anume:
- Art. 271
(1) Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
(2) Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.
(3) Procedura de citare a părţilor se consideră legal îndeplinită dacă se realizează cu cel puţin 24 de ore înainte de termenul de judecată.

- Art. 273
Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenţă, instanţa fiind în drept să decadă din beneficiul probei admise partea care întârzie în mod nejustificat administrarea acesteia.
Right. Si o definitie pentru utilizator, sa nu mai faca aceasta confuzie:)

Prin celeritate, promptitudine sau urgenţă se înţelege soluţionarea proceselor şi cererilor cât mai aproape de data sesizării instanţei prin evitarea tergiversărilor şi amânărilor repetate ale acestora.

Celeritate = operativitate. Adica judecatorii trebuie sa rezolve cat mai rapid si eficieent cauzele aflate pe rolul instantelor.
:offtopic:
Celeritatea = operativitate , numai in teorie ... ca in practica mai avem de asteptat .. ;)
ok, am inteles :"> incerc sa fiu mai atenta...

Va multumesc pentru informatii, chiar aveam nevoie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecarea cu celeritate ContSters136493 ContSters136493 Ce este judecarea cu celeritate,in ce cazuri se poate invoca? (vezi toată discuția)
Lipsa raspunsului de intampinare poate determina decaderea reclamantului de a mai propune probe la primul termen de judecata? cristina69 cristina69 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca intr-un litigiu de munca reclamantul nu depune raspuns la intampinare in termenul prevazut NCPC, acesta mai poate ... (vezi toată discuția)
Citarea partilor, sarcina probei, administrarea probelor, pronuntarea hotararilor, recursul. mike250 mike250 Citarea partilor Partile sunt legal citate, daca citatia le-a fost inminata cel putin cu o zi inaintea judecarii. (articolul 74, alineatul (3) din Legea ... (vezi toată discuția)