avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa in gestiune

Am o firma intreprindere individuala ( fosta AF).Intrebarea mea este urmatoarea : o angajata a mea a iesit lipsa la inventar. Ce trebuie sa fac pentru a recupera paguba ? si daca este obligatoriu la angajare sa oprim bani de garantie cum era pe timpuri.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 21 Mai 2012
Dvs. trebuia sa mentionati de la inceput in contractul de munca pe care l-ati incheiat cu respectiva salariata ca functia detinuta de aceasta presupune si angajarea raspunderii materiale in cazul lipsurilor constatate la inventariere. In acelasi timp, Legea 22/1969 (actualizata) este in continuare in vigoare, ii puteati retine lunar garantie in cuantum de 10% din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz.

[ link extern ]

Decizia de imputare a lipsurilor din gestiune impotriva salariatei au valabilitate doar daca sunt constatate de instanta printr-o hotarare judecatoreasca.


1. Codul Muncii prevede ca, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. In acest sens, trebuie sa stabiliti prejudiciul acuzat de actre acea salariata si apoi sa procedati lșa recuperarea acestuia. Recuperarea se poate face prin doua modalitati:
- actiune in instanta pentru intreg prejudiciu cauzat
- acordul partilor, in limita a 5 salarii minime brute pe economie , si pentru ce depaseste aceasta suma actiune in instanta.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

3. Potrivit art.10 din Legea nr.22/1969, gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar... asadar, angajatorul trebuia sa opreasca garantia acestuia inca de la data inceperii activitatii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie oprita la salariu ioanadoljenco ioanadoljenco Buna seara, in cadrul unei firme de distributie, seful intentioneaza sa opreasca garantie din salariu soferilor pt ai responsabiliza sa fie mai atenti cu ... (vezi toată discuția)
O societate comerciala este obligata sa retina garantii gestionarului? ... liliana.munteanu liliana.munteanu O societate comerciala este obligata sa retina garantii gestionarului? Ce sanctiuni exista daca societatea nu doreste sa retina aceste garantii angajatului cu ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)