avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariu dupa terminare perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariu dupa terminare perioada preaviz

salut.
am plecat de la ultimul loc de munca, prin demisie, respectandu-mi perioada de preaviz. ultima zi de munca a fost pe 19 aprilie; pe data de 20 in fiecare luna se face plata salariilor. nici pana in ziua de azi nu mi-am primit salariul nici pe luna martie (plata acestuia s-a facut in 20 aprilie) si nici salariul pe aprilie. angajatorul sustine ca am de platit cursuri de formare profesionala (in valoare de aprox. 1800 ron,dar in actula ditionat, in care este specificata formarea profesionala, aceasta suma se multiplica de 3 ori; deci in total as avea de platit vreo 5500 ron). ce e de facut pentru a mi se plati salariu? angajatorul poate fi obligat sa-mi plateasca salariu, sau trebuie sa ajung in instanta pentru a fi platii? ce trebuie sa fac? multumesc.
Cel mai recent răspuns: user5652 , utilizator 14:32, 4 Iulie 2012
este legala precizarea de a multiplica de 3 ori suma rezultata in urma formarii profesionale? daca anumite pasaje din actul aditional contravin codului muncii, acesta se poate declara nul in instanta?
Nu este legal acea precizare .. angajatorul va trebui sa dovedeasca ca cheltuielilor legate de formarea profesionala au o astfel de valoare ... Obligatia de restituire ce incumba salariatului nu poate depaşi cuantumul cheltuielilor facute de angajator cu formarea sa profesionala. De asemenea, salariatul nu are obligatia de a restitui angajatorului salariile încasate în perioada formarii sale profesionale.
am facut o sesizare la ITM - ca nu mi s-a platit salariul. Stiu, dar nu pot dovedi ca patronul ii stie foarte bine pe cei de la ITM, si ca in cazul unui control (cum de altfel s-a mai si intamplat) o sa iasa basma curata si nu o sa rezolv nimic prin ITM. Poate ati mai intalnit astfel de cazuri: ce pot sa-i faca cei de la ITM angajatorului, in mod normal, lasand la o parte faptul (nedovedit) ca angajatorul ii cunoaste pe cei care vor face controlul? La ce ar trebui sa ma astept in urma acestei sesizari facute? in cat timp cei de la ITM vor da o solutionare?
astept raspunsurile voastre. multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2012
user5652, utilizator
In acest sens:
- ITM-ul va merge in control si va constata sau nu plata salariului actre dvs
- daca va constata neplata salariului va stabili un plan de masuri prin care pana la o anumita data angajatorul sa prezinte dovada platii salariului .. in caz de neindeplinirea acestor masuri , angajatorul va putea fi sanctionat contraventional , potrivit Legii nr.108/1999
- daca va constata plata salariului , atunci nu are ce sa mai faca in aceasta situatie

Dupa control veti primi raspuns de la ITM , raspuns care va contine si indrumarea sa va adresati instantei de judecata , intrucat ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator , ci numai instanta de judecata o poate face.

Raspunsul trebuie sa-l primiti in termen de maxim 30/45 de zile de la data inregistrarii sesizarii.
Asa cum m-am asteptat ITM-ul nu a facut altceva decat sa constate ce am sezizat eu. in raspunsul sesizarii facute ITM-ul declara ca solutionarea acestui "conflict" intra in competenta exclusiva a instantelor judecatoresti, pe motiv ca angajatorul a invocat faptul ca a suportat "anumite cheltuieli legate de formarea profesionala"; in raspunsul primit de la ITM se specifica totusi ca angajatorul nu mi-a platiti salariul.
Nu prea inteleg nimic; redactarea acestuia este destul de stufoasa; au invocat destule articole din legea 53/2003,plus citate din lege.

In incheiere raspunsului, citez "Va comuniam deasemeni ca actiunile in aceasta materie sunt scutite de plata taxelor judiciare si a timbrului judiciar, cauza judecandu-se in regim de urgenta"; cu alte cuvinte, d.p.v. a unei persoane care nu este in domeniul legislativ, noi ne spalam pe maini cu acet raspuns, du-te si da-l in judecata.

Speram ca in raspunsul dat sa fie specificat si ce masura s-a luat pentru angajator si termenul pentru a rezolva masuria/masurile dispuse de inspectorul ITM.
In rapunsul ITM-ului trebuia sa fie specificata masura dispusa, sau nu sunt obligati sa le comunice?
Mai pot face vreo sesizare la ITM sau ramane ca ultima solutie chemarea in judecata?
Multumesc.

PS: daca am voie, va rog sa-mi spuneti daca pot atasa raspunsul celor de la ITM, scanat (fara elemente de identificare a partilor sau a inspectorilor respectivi).multumesc.

Alte discuții în legătură

Formare profesioanala Vioreld Vioreld stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii ... (vezi toată discuția)
Te pot obliga sa stai minim 3 ani intrun loc de munca? elena-andreea elena-andreea buna seara.am o intrebare si sper sa imi poata da cineva un raspuns...lucrez la o societate comerciala de 6 luni.in momentul in care m-am angajat in contractul ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)