avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta care atesta activitatea lucrata in grupa de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta care atesta activitatea lucrata in grupa de munca de tip nou

Am o intrebare legata de adeverintele tip nou care se cer la depunerea dosarelor de pensionare.Mama este pensionata pe caz de boala si la depunerea dosarului nu i-a fost recunoscuta o adeverinta care continea 14 ani de lucru in grupa a-II de munca ,pe motiv ca aceasta nu este de tip nou.A fost sfatuita sa o schimbe la angajator dar aici intervine problema ,angajatorul a dat faliment si am fost plimbati intre arhivele care pastreaza documentele fostei firme(acestia au spus ca nu e de competenta lor), ITM(care au spus ca nu au ce sa faca pentru ca lucreaza decat cazurile celor angajati la stat) si Ministerul Muncii(aici am depus o cerere cu problema noastra dar nu am primit raspuns nici dupa un an.Suntem plimbati de la o institutie la alta,nu stim ce sa facem si la cine sa mai apelam, suntem niste oameni simpli si poate din aceasta cauza nu reusim sa ne facem intelesi.
Mentionez ca mama s-a pensionat pe caz de boala in anul 2008 octombrie, neluindu-i in calcul acea adeverinta pe care o are din 2001.are un stagiu de cotizare de apoximativ 34 ani de munca din care 14 grupa II de munca.In cartea de munca are taiata grupa cu acesti ani dar ulterior s-a revenit la ea si a fost recunoscuta tot in cartea de munca primind in acelasi timp si adeverinta cu pricina.Legea schimbarii adeverintelor de tip vechi cred ca a fost data in 2008, inainte ca mama sa depuna dosarul.

Multumesc de intelegere si astept cu nerabdare un raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:57, 21 Mai 2012
Prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse - Ordinul nr. 590/ 15.09.2008 - a fost aprobată Procedura privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II–a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificării drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile legale.
În acest sens, adeverinţele se eliberează pe baza documentelor verificabile aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor de arhive.

Daca fostul angajator a fost de stat aceasta adeverinta se poate elibera de catre arhivele Nationale sai de catre Directiile Judetene ale Arhivelor Nationale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru activitatea lucrata in grupa ii de munca savuvirgil savuvirgil Am lucrat ca diriginte de santier ,DIR.GEN. DE INVESTITII a Primariei Capitalei(1988-2000).O parte dintre fostii mei colegi au luat adeverinte de gr.2 inca din ... (vezi toată discuția)
Acte normative in materia pensiilor ionicabotezatu ionicabotezatu 1) Care erau actele normative care ajutau la punerea in aplicare a L19/2000 (privitoare la pensii)? 2) Exista inainte de adoptarea L 263/2010 (privitoare la ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca robertsega32 robertsega32 am avut proces cu un fost angajat care a solicitat acordarea grupei de munca. procesul a fost cvastigat de angajat. acum au solicitat si alti fost muncitori, ... (vezi toată discuția)