avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicabilitate Contract Colectiv de Ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicabilitate Contract Colectiv de Ramura

Buna ziua,

Sunt angajat la o companie din domeniul petrochimiei, mai exact fabricarea anvelopelor. Pentru aceasta industrie exista un contract colectiv de munca la nivelul ramurii (369/2010) pentru anii 2010-2012 insa societatea la care lucrez nu este semnatara a acestui contract si nici membra a Federatiei Patronale FEPACHIM - semnatara acestui contract din partea patronatului.

Intrebarea mea este daca prevederile acestui contract sunt aplicabile tututror celor care activeaza in aceasta industrie, angajati si angajatori, sau numai acelor societati care sunt semnatare - membre FEPACHIM.

Mentionez ca in cadrul societatii nu mai exista sindicat, contractul colectiv de munca fiind semnat si negociat de un numar de reprezentanti ai salariatilor.

Sunt implicit incluse in CCM la nivel de intreprindere prevederile CC Ramura in aceasta situatie ?

Multumesc anticipat pentru raspuns celor specializati in contracte colective de munca!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 21 Mai 2012
Potrivit art.155 din acest CCMN, de prevederile prezentului contract vor beneficia, conform legii, salariaţii din societăţile comerciale cuprinse în Anexa nr. 1 la prezentul contract, urmând ca, prin contractele colective de muncă la nivel de societăţi comerciale, să se stipuleze în mod concret faptul că o parte a fondului creat pentru negocierile colective se va constitui din contribuţia pe care salariaţii nesindicalizaţi o vor achita pentru a putea beneficia de facilităţile prevăzute în acest contract.

De asemenea, ccm la nivel de unitate nu poate contine clauze contrare fata de ccm la nivel de ramura ...
In anexa nr. 1 sunt prezente 3 societati care acum sunt parte a societatii la care lucrez, prin preluare. Desi am semnalat conducerii ca prin prezenta celor 3 societati in anexa, actuala societate este implicit prezenta in anexa, mi s-a raspuns ca prezenta celor 3 societati in anexa s-a facut prin preluarea acestora dintr-un CC Ramura mai vechi, fara a exista vreo cerere in acest sens din partea actualei societati, care nu este membru FEPACHIM.

Se poate invoca prezenta denumirii celor trei societati (incluse in societatea actuala) in anexa 1 pentru a cere respectarea prevederilor CC Ramura si includerea acestora in CCM la nivel de societate ?
Cum s-a facut transferul ? .. cine a abosribit cele tre societati parti la ccm la nivel de ramura?
Art. 9 din Legea nr.67/2006:
(1) Cesionarul are obligatia respectarii prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil la data transferului, p�na la data rezilierii sau expirarii acestuia.
(2) Prin acord intre cesionar si reprezentantii salariatilor, clauzele contractului colectiv de munca valabil in momentul efectuarii transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
(3) In situatia in care, in urma transferului, intreprinderea, unitatea sau parti ale acestora nu isi pastreaza autonomia, iar contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariatilor transferati li se va aplica contractul colectiv de munca mai favorabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune societati comerciale Eva_56 Eva_56 In cazul fuziunii unor societati comerciale salariatii isi pastreaza drepturile pina la negocierea unui nou CCM? (vezi toată discuția)
Negociere anuala ccm dupa transferul salariatilor cf legii 67/2006 titi6220 titi6220 premise 1. in urma cu un an salariatii si unitatea ca patrimoniu au fost preluati prin transfer conform legii 67/2006 2. intrucit cesionarul avea deja un CCM ... (vezi toată discuția)
In momentul absorbirii unei firme, angajatii firmei cumparate sunt protejati in vre-un fel? lucian1993 lucian1993 Compania la care lucrez a fost achizitionata si e in procesul de a fi absorbita de o alta companie. Cei din compania cumparatoare au achizitionat cota noastra ... (vezi toată discuția)