avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa hoteliera
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa hoteliera

Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce reprezinta "taxa hoteliera".Incepem activitatea pentru un hostel si cel ce a fiscalizat casa de marcat m-a intrebat ce cota adauga pentru taxa hoteliera dar mai multe amanunte nu stia nici el(nici ce suma, in ce caz se aplica, unde se vireaza, etc)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dploiesti , utilizator 15:48, 22 Mai 2012
Este una din taxele datorate bugetului local se stabileste prin Hotararea de Consiliu Local cu respectarea prevederilor Codului Fiscal , Titlul IX- impozite si taxe locale , Cap 8, Art 278, 279,281,281 :
[ link extern ]

" Art. 279 din Codul fiscal (calculul taxei)
...
(2)Pentru şederea într-o unitate de cazare, consiliul local instituie o taxă hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării/tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, care se încasează de persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.

(la data 01-ian-2012 Art. 279, alin. (2) din titlul IX, capitolul VIII modificat de Art. I, punctul 86. din Ordonanta 30/2011 )

(3)Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioadă de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare."
...
Art. 281: Plata taxei
(la data 06-feb-2004 Art. 281 din titlul IX, capitolul VIII reglementat de partea 281^1 din Norme Metodologice din 2004 )
(1)Unităţile de cazare au obligaţia de a vărsa taxa hotelieră la bugetul local, lunar, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa hotelieră de la persoanele care au plătit cazarea.
(2)Unităţile de cazare au obligaţia de a depune lunar o declaraţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, până la data stabilită pentru fiecare plată a taxei hoteliere, inclusiv. Formatul declaraţiei se precizează în normele elaborate în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor

Consultati si Hotararea de Consiliu Local privind impozitele si taxele locale pe anul 2012

Formularele de declaratii pe care trebuie sa le depuneti lunar se afla la sediul primariei/ directia de impozite si taxe.
Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa hoteliera interpretari cazaremamaiaconstanta cazaremamaiaconstanta Am si eu nevoie de un sfat daca se poate. Eu pentru apartamentele ce le inchiriez in regim hotelier am urmatoarea situatie a din 2006 de cind am demarat ... (vezi toată discuția)
Taxa hoteliera-in ce cont se varsa ama77 ama77 va rog frumos,in ce cont se varsa taxa hoteliera,si,de asemeni,care este procentul? (vezi toată discuția)