avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale client in insolventa, recuperare creante
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

client in insolventa, recuperare creante

buna ziua,
am nevoie de ajutorul dvs. cu privire la o situatie de insolventa urmata de restructurare a unui client al firmei.
problema este urmatoarea: firma noastra a livrat produse firmei X . Aceasta a achitat o parte din valoarea facturata. acum X este in insolventa urmata de restructurare. Noi putem sa ne recuperam creanta? In cazul in care factura nu a fost decat 5% platita se pot recupera produsele livrate de la firma x? daca produsele nu au fost achitate chiar daca am emis factura acestea sunt proprietatea firmei X sau sunt inca ale noastre?
am citit legea nr. 85/2006 dar since nefiind in domeniu nu am prea inteles mare lucru.
va multumesc anticipat:love2:
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 15:05, 16 Decembrie 2008
În niciun caz nu veţi putea recupera produsele livrate. În lipsa unui contract în care să fi prevăzut o clauză de rezervă a dreptului de proprietate asupra bunurilor pînă la plata lor integrală, ele au devenit proprietatea firmei X.

Vă veţi recupera creanţa pe măsură ce firma aflată în reorganizare va deveni solvabilă. În caz de faliment, vă veţi înscrie la masa credală şi veţi recupera creanţa alături de alţi creditori, proporţional cu raportul dintre activul şi pasivul societăţii X. Adică, în totalitate, dacă din lichidarea activelor se poate acoperi pasivul, sau mai puţin. O jumătate, un sfert...

Dacă vor fi îndeplinite prevederile art 138 din Legea 85/2006, pot răspunde personal pentru datoriile societăţii membrii organelor de conducere ale acesteia.
Daca firma debitoare este cum spuneti in ,, restucturare" inseamna ca li s-a aprobat un plan de reorganizare. In principiu este bine pentru ca firma respectiva a depus la instanta un plan prin care se obiga sa revitalizeze firma intr -o anumita perioada de timp, acest plan cuprinde de regula plata tuturor datoriilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa si reorganizarea juridica camelia pavel camelia pavel buna ,\" exista posibilitatea legala ca o firma careia i-am dat marfa in baza unui contract si si-a cerut insolventa si reorganizare juridica sa ii ... (vezi toată discuția)
Este posibila intreruperea procedurii falimentului? Stylleru Stylleru Buna ziua. Am o intrebare destul de complicata. Situatia sta in felul urmator: Firma x a intrat in insolventa dupa care am intrat in proces cu ORC-ul pentru ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume modimpex modimpex buna ziua! am un client care a intrat in reorganizare judiciara. am o anumita suma de recuperat. am primit raspuns de la firma de insolventa: \"Conform ... (vezi toată discuția)