avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

hotarare judecatoreasca

Stie cineva daca mereu s-a pus pe hotararile judecatoresti stampila cu definitiv si irevocabil in momentul in care au trecut termenele de apel/recurs?
Sau au fost si perioada in care se punea doar mentiunea de definitiv pe sentinte?
Daca intr-o sentinta se scrie ca este cu apel in X zile de la comunicare iar pe respectiva sentinta apare stampila dreptunghiulara si este scrisa de mana doar sintagma "definitiva" inseamna ca persoana trebuie sa mai mearga cu sentinta pe la judecatorie sa-i mai scrie si irevocabila?
Mentionez ca persoana a lasat sa treaca termenul de apel si s-a prezentat cu sentinta la judecatorie dupa termenul de apel inscris in sentinta. I s-a aplicat pe sentinta stampila dreptunghiulara dar de mana scrie doar definitiva. E vorba de anii 1990. Mai trebuie mers pe undeva cu sentinta?
Este vorba de o sentinta prin care se constata vanzarea-cumpararea unui imobil sentinta pe care este aplicata si stampila de la Registrul de transcriptiuni.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: anne_b , utilizator 11:51, 3 Iulie 2012
Tocmai m-am lovit de aceeasi situatie. Explicatia pe care am primit-o de la 3 grefieri cu vechime este ca pana in 1993 (an in care Codul de procedura civila a fost modificat substantial) nu exista categoria juridica "irevocabil" referitoare la sentinte, ci doar aceea de definitiva. De asemenea toti trei mi-au confirmat (si sunt de la instante diferite) ca pe o astfel de sentinta nu se poate pune mentiunea "irevocabil", chiar daca fac o astfel de solicitare in prezent, deoarece legalizarea este guvernata de legislatia in vigoare la momentul ramanerii definitive a sentintei.
Una dintre grefiere mi-a zis ca imi face si un raspuns in scris pe tema asta. Acum caut un cod de pr.civ. din 1990 sa vad ce gasesc acolo.
gasiti raspunsul la art. 377 C.proc.civ. hotararile civile sunt definitive cand pot fi atacate cu apel si sunt irevocabile cand nu mai pot fi atacate cu recurs. pe scurt.
Raspunsul pentru hotarari din anul 1990 se gaseste in prevederile Decretului Marii Adunari Nationale nr. 132/19 iunie 1952, cu precizarea ca, in urma modificării aduse art. 377 C. proc. civ. prin Decretul nr. 132/1952 pentru modificarea codurilor de procedură civilă, procedură penală şi procedură fiscală, în legătură cu restructurarea organizării judecătoreşti nu au mai existat hotărîri desăvîrşite sau irevocabile, ci numai hotărîri definitive, situație care s-a perpetuat până la modificările aduse Codului de procedură civilă din anul 1993. Din acest motiv, neexistand reglementata la momentul expirarii termenului pentru promovarea caii de atac categoria juridica a hotararilor judecatoresti irevocabile, legalizarea s-a realizat doar prin mentiunea „definitiva”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca bep bep Stie cineva daca mereu s-a pus pe hotararile judecatoresti stampila cu definitiv si irevocabil in momentul in care au trecut termenele de apel/recurs? Sau au ... (vezi toată discuția)
Abuz ,rea credinta sau bataie de joc ? emiGY emiGY In urma cu doar 4 saptamani am angajat un ing.autorizat sa-mi faca dosarul de cadastru si intabulare a unui apatament in vederea vanzari,dupa ce iam dat actele ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva din 1969 - o intrebare va rog. ContSters46797 ContSters46797 Va rog, daca stie cineva exact: O sentinta definitiva data in anul 1969 mai poate fi atacata in prezent? Mentionez ca sentinta este definitiva dar nu este ... (vezi toată discuția)