Lucrez la o firma multinationala din 1 aprilie 2008,deci de 8 luni, pe un post de Group Planner (planificator de logistica). Acum 2 saptamani am fost anuntata ca pana in 31 ianuarie sa-mi gasesc alt job pentru ca nu mai este nevoie de mine. Inca nu mi s-a cerut sa demisionez si nici nu am fost concediata.
Cred ca se doreste desfiintarea postului meu si astfel sa ma concedieze( dpdv profesional nu au ce sa-mi reproseze si eu nu imi voi semna demisia pentru ca nu ma consider vinovata cu nimic si nici nu imi doresc sa plec). Motivul desfiintarii postului meu nu poate sa fie restructurarea cauzata de criza economica pentru ca firma face angajari in continuare. Pana acum nu a mai fost concediat nimeni.
(Stiu care este motivul real al concedierii mele... una dintre sarcinile postului meu este sa controlez activitatea din departamentul de logistica si sa raportez la nivel de grup.
Am fost angajata si am contract individual de munca pe o perioada nedeterminata. Intrebarea mea este : cum se calculeaza salariile compensatorii? In functie de ce criterii: vechime in munca, postul ocupat in firma...?
Va multumesc anticipat si sarbatori fericite.
Salariile compensatorii se acorda conform contractului colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate, iar daca acesta nu exista, la nivel national. Conform acestuia la nivel national:
Art. 78 (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Conform Codului Muncii:
Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Mai intai analizati CCM la nivel de unitate (daca exista si daca da, ce prevederi dpdv compensatii; daca nu sunt stipulate, daca nu exista CCM la nivel unitate, atunci se aplica cele conform CCMN). Nu sunt criterii de acordare dpdv vechime, post ocupat. Succes!
Multumesc pentru raspuns! Nu avem un contract colectiv la nivel de companie, deci se va aplica, Contractul COlectiv de Munca la Nivel National.
Urmatoarea mea intrebare este : care este limita maxima a salariilor compensatorii? Am inteles ca minim se dau 1 salariu lunar brut dar maxim cat? Legea obliga angajatorul in vreun fel?
Multumesc.
Referitor la salariile comensatorii, ar putea cineva sa imi spuna daca ele se platesc la fel ca salariile cu toate retinerile aferente sau exista o alta modalitate de a le plati?
Subscriu la raspunsurile anterioare dar trebuie sa va ganditi ca 8 luni intr-o companie nu inseamna foarte mult. Sunt obligati sa va dea minim un salariu in situatia in care inceteaza raportul de munca din cauze care nu tin de persoana dvs. Daca apreciati ca decizia ( cand va aparea ) este nelegala, o puteti ataca in instanta. Din experientele mele anterioare in acest moment puteti marsa pe o intelegere astfel incat sa oferiti angajatorului varianta incetarii pe acordul partilor fara dureri de cap si sa cereti 5,6 salarii si sa obtineti 4...de exemplu. Depinde cat de mare este compania si cat de mult tine la imagine.
Concediere
dutzu
buna ziua!
am si eu o problema. in data de 25.05.2009 am fost concedita conform art.65(1) CM, pe motiv ca mi s-a desfiintat locul de munca (asistent manager). ... (vezi toată discuția)