avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... se da urmatoarea speta...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

se da urmatoarea speta...

X face plangere penala impotriva inspectorului Y ptr:

- purtare abuziva (art.250 C.penal)

- amenintare (art.193 C.penal)

- lovire (art.180 C.penal)

...ca ”riposta”,dupa 44 zile de cand s-a depus plangerea impotriva sa,inspectorul Y depune si el plangere impotriva lui X ptr ultraj (art.239,alin.1 C.penal)


procuroru isi intra in rol,si:

- refuza cercetarea a 2 politisti,colegi cu inspectorul Y care se aflau de serviciu in seara in care s-au comis faptele ptr care Y s-a ales cu plangerea penala

- de la dosar dispar,primele rapoarte depuse de alti 3 politisti aflati de serviciu in seara aceea,din care reieseau faptele comise de inspectorul Y

-procurorul refuza sa audieze 3 martori vitali,propusi de recamantul X

- tot din lipsa de obiectivitate a procurorului,s-a ajuns ca alti colegi ai inspectorului Y sa depuna marturie mincinoasa,si ca atare incepe sa se piarda adevarul,nemaistiindu-se cui sa se dea crezare

.

...ca urmare,se solicita in scris recuzarea procurorului de caz,ptr lipsa de implicare in cercetare si intimidarea reclamantului X de a-si retrage plangerea,iar Prim procurorul nu binevoieste sa dea nici macar un raspuns,daca se admite sau se respinge cererea

in final,rezulta:

- NUP impotriva inspectorului Y (dar si a altor 2 subordonati ai sai care au participat la lovirea reclamantului)

- NUP impotriva reclamantului X (care dupa plangerea ptr ultraj,depusa de Y,devine ”invinuit” )

...si totusi reclamantul X se alege si cu o amenda administrativa ptr ultraj,procurorul considerand ca neavand antecedente penale,fapta sa nu prezinta un pericol social ridicat,stabileste amenda administrativa de 800 RON si obliga pe X la plata cheltuielilor judiciare in valoare de 50 RON ...mai pe romaneste: ”SI BATUT SI CU BANII LUATI” :))


intrebarile mele sunt :

1.se poate face plangere impotriva ordonantei date de procurorul de caz,ptr a se anula acea amenda administrativa,ptr motivele expuse mai sus?

2.plangerea se depune la instanta de judecata sau tot la Prim procuror (care probabil nu va binevoi nici de data aceasta sa raspunda )?....aceasta se depune personal la instanta/parchet sau se poate trimite si prin posta?

3.Daca totusi nu se dispune anularea acelei amenzi,se poate obtine macar o reducere a ei...sau la fel de bine se poate decide marirea ei,ceea ce nu ar fi in regula...?


in speranta ca voi primi raspuns la intrebarile mele,de la specialisti ai dreptului penal,va multumesc anticipat si raman recunoscator daca invat cate ceva de la voi,cum ar sta treburile si in dreptul penal...mersi inca o data;)
Cel mai recent răspuns: Serby , utilizator 20:13, 9 Septembrie 2010
-dragă domnule avocat despre ce muncă în folosul comunităţii vorbiţi,despre ce cerere şi despre care termen de 3 luni amintiţi ? Sunt chestiuni total diferite.Una este amenda administrativă alta este amenda penală.Speţa se referă la aplicarea amenzii de către procuror,ori ce amendă aplică procurorul ?
-dragă domnule,este important a nu se confunda amenda aplicată de către procuror -care este o amendă cu caracter administrativ (a cărei neplată are drept consecinţă aşa numita dare în debit ) şi amenda penală aplicată de instanţă care poate fi contestată în baza art.452 pct.2 Cpp.Doar amenda penală poate fi eşalonată pe cel mult 2 ani în rate lunare.Atenţie la nuanţă...

sigur,aveti dreptate stimate domn,greseala este de partea mea nu a domnului avocat ,eu sunt cel care nu a mentionat ce fel de amenda s-a aplicat,si de asemenea am facut o mare confuzie cu amenda penala de aceea am si mentionat art.425 C.p.p, gresit de altfel, in speta fiind vorba intr-adevar de o amenda administrativa dispusa de procuror

...greseala nu a fost cu intentie si ca atare imi cer scz, intrucat scopul nostru nu este de a informa prost utilizatorii

Toate cele bune !!!
@profu de drept

Stimate domn, desi imi vine greu sa recunosc, aveti dreptate in afirmatiile din mesajul precedent.
Insa, dupa ce am postat msj din 08.02 la 12,45 am purtat o conversatie pe PM cu dl PAP prin care l-am lamurit ca este vorba de o amenda cu caracter administrativ si prin care i-am sugerat sa revina cu un post pe forum pentru a nu-i induce in incurcatura pe userii care intra ulterior, insa, domnia sa a considerat ca va fi mai bine sa posteze dupa ce finalizeaza toata treaba cu dosarul prietenului, fapt pentru care am ajuns in aceasta situatie, si, ma vad nevoit sa-mi
recunosc greseala.

Acum, ca sa lamurim probema, singura diferenta pe care o consider eu majora dintre amenda penala si cea cu caracter administrativ - dispusa de procuror prin ordonanta - o constituie art 63 ind.1 C.pen, referitoare la inlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa inchisorii in caz de neplata cu rea-credinta a acesteia.
In rest,
-potrivit Art. 2 din L290/2004 "In cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ" deci, ambele apar in cazier;

- in ce priveste modalitatea de executare, si aici intalnim similitudini, deosebirile fiind mai mult formale, amenda penala se executa potrivit art 425 C.pr.pen cu trimitere evidenta la Codul pde procedura fiscala iar cea cu caracter administrativ potrivit codului de procedura fiscala potrivit art. 441^ 1C.pr.pen din nou cu trimitere (mai putin evidenta ce-i drept) la art 125 C.pr.fisc - deci si la aceasta din urma se pot acorda inlesniri de plata mai precis esalonari ori chiar scutiri de la plata acesteia.

In ce priveste obligarea la munca in folosul comunitatii #-o am gresit.:">

Va multumesc pentru remarci,

Av. Adrian Posdarie
profudedrept a scris:

-dragă domnule ,referirea pe care am făcut-o nu vizează soluţia de netrimitere din rechizitoriu ci soluţia dată prin simplul act procedural emis (numit Rezoluţie sau Ordonanţă,după caz).
De altfel textul de lege precizează că instanţa poate desfiinţa rezoluţia ori ordonanţa ,poate reţine cauza spre judecare şi ...teoretic ar putea schimba în tot soluţia de netrimitere printr-o soluţie de condamnare .Poate acum aţi înţeles.Decizia la care faceţi referire are în vedere soluţia de netrimitere din rechizitoriu.Alta a fost întrebarea mea.Cu privire la arie,puteţi constata D-vs...


Cred ca cel mai bine este sa continuam discutia pe privat dar nu pot sa nu remarc usurinta cu are ati citit ceea ce am scris:

"in cazul plangerii formulate impotriva REZOLUTIEI, ORDONANTEI si dispozitiei din rechizitoriu prin care s-a dispus NUP sau clasarea , instanta NU POATE PRONUNTA solutia prevazuta de 278`1 alin 8 lit c"
XLVIII/2007 NEPUBLICATA
-dragă domnilor ,în ultima mea intervenţie am făcut clarificările de rigoare dar am strecurat în mod intenţionat o greşeală.Este vorba de un exerciţiu de vigilenţă.

Alte discuții în legătură

Recurs n.u.p mancipri mancipri se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !? (vezi toată discuția)
Contestatie la hotararea de neincepere a urmaririi penale amuri amuri Buna ziua! As dori sa stiu cum se formuleaza o contestatie la o Hotarare de neincepere a urmaririi penale, avand in vedere ca toate probele din plangerea ... (vezi toată discuția)
Plangere penala !? tutu12 tutu12 In urma unei plangeri pe art. 307 C. penal , avand o rezolutie NUP ( fapt des intalnit in Parchetele tarii ) , ca asa stiu domnii procurori sa interpreteze ... (vezi toată discuția)