avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume minor

Am obtinut custodia copilului de 1 an si 6 luni, am "trecut" examenul paternitatii si acum vreau sa schimb numele de familie al copilului dupa al meu.
Motivatia cum ca tatal nu este interesat de copil si nici familia lui - nu a tinut.
Ce pot sa invoc?
Mi se pare aiurea ca instanta zice ca trebuie sa poarte numele tatalui cand pe tata nu il intereseaza nimic de copil, ba mai mult daca il sun imi inchide telefonul in nas.
Metoda administrativa de schimbare a numelui este anevoioasa deoarece cei de la autoritatea tutelara imi refuza "cercetarea" prevazuta de legea respectiva . "Ei fac asemenea actiuni doar la solicitarea autoritatilor".
adelaida_07 a scris:

Motivatia dvs.nu este cea mai buna. Sunteti ranita ca sotul nu v-a permis pastrarea numelui la divort si doriti sa-l loviti prin schimbarea numelui copilului. Este bine sa va ganditi ca explicatii mai multe veti avea de dat copilului cand va intreba de ce nu are numele tatalui ca orice copil si va fi necesar sa explicat de ce a avut numele si cum ati dorit sa nu-l mai poarte din orgoliu.

nu sunt ranita deloc, ca femeie am stiut ca-mi voi schimba numele dupa sot deci nu am dat o importanta numelui.
important mi se pare sa am acelasi nume cu copilul. Oricare ar fi acela.
ce explicatii ar putea sa-mi ceara copilul pt numele tatalui cand nu isi va cunoaste tatal?
cand tatal nu da nici un semn de viata si nici macar nu raspunde la telefon??
Eu imi fac probleme cand o sa ma intrebe copilul : cine e Pricop?Tata?? care tatã???
sasu :De ce nu ma cheama ca pe tine , mami?( totusi in lumea asta majoritatea copiilor au acelasi nume cu mamele si nu diferite.)
astea sunt probleme, nu ca de ce nu`l keama ca pe distinsul tata.
Daca tatal ar face parte din viata copilului...
pe de alta parte de ce credeti ca tatii ar avea vreun drept mai drept asupra numelui progeniturii decat mamele??

:offtopic:
Cred ca lungim discutia pe o tema care nu mai este subiectul topicului.
Nu aveti de unde sa stiti ca tatal nu va avea legaturi cu copilul chiar daca in mometul de fata nu doreste sa va raspunda la telefon sau sa viziteze copilul. Poate divortul este relativ recent si resentimentele sunt mari, din cate observ de ambele parti.Veti avea de explicat cine este tatal si cum il cheama si de ce nu sunteti impreuna si cum arata etc........indiferent de ce nume are sa aiba. Daca va veti recasatorii copilul iar nu va avea acelasi nume si iar apare problema uriasa ca nu purtati acelasi nume. Este bine sa nu imi spuneti ca nu va recasatori pentru ca nici acest lucru nu aveti cum sa-l stiti .
Cred ca discutia o inchei aici.
Sfaturile legale vi s-au dat de mult.
Daca intradevar doriti schimbarea numelui o puteti face pe cale administrativa dar si cu acordul tatalui dat in forma autentica.

Unii dintre noi, oricat ar vrea sa fie doar avocati (sau membrii ai altor profesii care acorda consultanta in diverse domenii) nu pot sa faca abstractie de calitatea lor umana. Din pricina asta ne mai permitem si pareri care nu au neaparat legatura cu ideea de ...automati ai "dreptatii".

Imi mai permit o singura idee.
Cea mai dura replica pe care i-am dat-o mamei pe vremea cand eram o copila (chiar pentru mai putin decat indraznela de a-mi "confisca" numele) a fost asta: Daca l-a nastere nu mi-ai cerut parerea ar trebui sa ma lasi sa "mor" cum ma pricep eu.
Acum am 36 de ani si inteleg multe (inclusiv unde si cand am judecat-o prea dur) dar ...nu va subestimati copilul. Nu plecati de la premisa ca el va gandi exact in tiparele in care ganditi dvs. acum. Asta e tot ce-am vrut sa spun. Restul...fiecare traieste cum crede si de multe ori, de foarte multe ori, cum poate.
Sarbatori fericite.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2008
romascanu, moderator
am si eu o problema legat de schimbatrea numelui pt.minor.Minorul are de 17 ani , doreste el sa isi schimbe numele de familie , sa-l poarte pe al meu de fata , inca de la 12 ani .
initial , am spus ca asteptam pana la 18 ani , cand va putea sa faca acest lucru fara consimtamantul tatalui , dar lucrurile sunt de asa natura ca asteptam sa plecam in strainatate (prin casatorie ) .

Din acest motiv , am dori sa schimbam numele mai devreme de 18 ani , dar am vrea sa stim daca sunt sanse fara acordul tatalui , cu care baiatul nu s-a vazut de cand avea 10 ani .
Am citit ca in caz de interdictie , nu se cere consimtamantul tatalui . In cazul nostru , avem o sentinta judecatoreasca prin care se interzice tatalui sa duca copilul in vizitele stabilite de la domiciliu , si se da dreptul de a-si vizita copilul acasa sub supraveherea mamei.

In plus , mai am dovezi prin care pot sa arat ca nu a platit pensia alimentara la timp , cu intarziere de 3-4 luni .Am vreo 4 -5 plangeri la politie .

Stiu ca trebuie o decizie de la Autoritatea Tutelara, am fost acolo si mi-au spus ca trebuie sa-l anunte si pe tata , si ca el poate sa conteste acest lucru .( sunt sigura ca ar face acest lucru ) Multumesc foarte mult.
Doamna lili5, va inteleg cand spuneti ca e anormal ca fiul dv sa nu aiba acelasi nume ca si dv, desi el NUMAI cu dv traieste in casa, insa, mi-as permite sa va sugerez ceva: incercati sa discutati cu tatal copilului si sa adaugati la actualul nume al lui si pe cel al dumneavoastra de fata. Sunt foarte multe cazuri in care copiii au doua nume, si cel al mamei, si cel al tatalui.
Eu nu impartasesc ideea potrivit careia e mai bine ca un copil sa poarte numele tatalui sau (nu inteleg de ce ar fi acesta vreodata un avantaj pentru el). Ideea asta mi se pare - imi cer scuze fata de cei care o agreeaza - ca facand parte din categoria celor de genul "cand te mariti trebuie sa fii fata mare". Totusi, daca aceasta este legea, domnii avocati nu au facut altceva decat sa va explice ce prevede ea. Poate va veti intelege cu tatal in privinta ideii pe care v-am dat-o eu. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor ContSters100393 ContSters100393 În timpul căsătoriei, soţul meu a avut o relaţie de concubinaj cu o femeie care a durat aproximativ 7 ani, în urma căreia s-a născut un copil pe care ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor dupa divort raluca_matei raluca_matei Buna ziua, am divortat recent de sot si am revenit la numele de familie purtat anterior - a fost dorinta ambelor parti. am un copil minor (6 luni), care in ... (vezi toată discuția)
Incredintare, schimbare nume minor ! andreea737 andreea737 Stimate Doamne, Stimati Domni, Am nevoie si apelez cu multa incredere la sfaturile dvs de profesionisti ! Pe scurt problema mea.Am un copil minor rezultat ... (vezi toată discuția)