avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se mai poate acorda posibilitatea achitarii taxei de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se mai poate acorda posibilitatea achitarii taxei de timbru in apel desi termenul a expirat?

paratul a solicitat amanarea termenului de judecata pentru angajarea unui aparator. La termenul de judecata, dosarul nu a fost apelat pe lista de amanari, avocata reclamantului a solicitat anularea apelului ca fiind netimbrat.
In hotararea judecatoreasca emisa de tribunal se anuleaza apelul ca netimbrat, cu dreptul de recurs in termen de 15 zile.
La recurs de solicita casarea hotararii din apel si se invoca faptul ca instanta nu a acordat dreptul la angajarea unui aparator.
În aceasta situaţie se poate instanta de recurs poate anula hotararea din apel si poate acorda posibilitatea de a timbra apelul?
La dosar nu exista chitanta cu achitarea taxei de timbru pentru apel
Cel mai recent răspuns: ro280988 , utilizator 14:13, 25 Mai 2012
Timbrarea apelului este prioritara. Aceasta se poate face inclusiv pana la sfarsitul sedintei de judecata. Solutia instantei care a anulat apelul ca netimbrat este legala. Trebuia consultat un avocat inainte.
Stimat forumist,

Dacă dreptul material la acțiune nu s-a prescris, puteți introduce o nouă acțiune. Anularea cererii ca netimbrată nu atrage o autoritate de lucru judecat.

Cu stimă.
andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,

Dacă dreptul material la acțiune nu s-a prescris, puteți introduce o nouă acțiune. Anularea cererii ca netimbrată nu atrage o autoritate de lucru judecat.

Cu stimă.


Stimate domn avocat, in situatia descrisa de "stimatul forumist" e vorba de o sentinta apelata (cu toate ca apelul a fost anulat ca netimbrat), care in prezent este si recurata la instanta superioara. Analizand cererea de recurs si verificand posibilitatea incadrarii motivelor de recurs la unul dintre cele prevazute de art. 304 CPC, instanta de recurs va decide asupra admiterii sau respingerii recursului, daca nu cumva si cererea de recurs este netimbrata - caz in care o va anula si pe aceasta. Finalizand judecata prin respingerea sau anularea recursului, hotararea de prima instanta va ramane definitiva si irevocabila in speta de fata. Asadar judecata primei instante, urmata apoi de parcurgerea cailor de atac permise de lege intr-o cauza, determina puterea de lucru judecat si nu imprejurarea ca cererea de apel a fost respinsa ca netimbrata.
Permiteti-mi sa intreb ce relevanta are prescriptia extinctiva a dreptului material la actiune, actiune pe care reclamantul "ar putea-o exercita din nou" - dupa cum spuneti dvs. - daca in aceasta cauza, cu acest obiect si intre aceleasi parti nu se mai poate face o alta judecata, potrivit exceptiei puterii de lucru judecat?
Dupa cunostintele mele, cu toate ca este posibil sa ma insel..., dupa ramanerea definitiva si revocabila a hotararii pronuntate in cauza, singurul "remediu" de care mai poate uza reclamantul sunt caile extraordinare de atac: contestatia in anulare si revizuirea, iar nu o noua cerere de chemare in judecata cu acelasi obiect si intre aceleasi parti, indiferent de termenul de prescriptie extinctiva a dreptului la actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru Statescu Statescu Buna ziua! O sentinta civila anuleaza \\"ca netimbrata actiunea. Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare\\". Legea spune ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Prescrierea petre_marian petre_marian Buna ziua.Am o nedumerire in legatura cu prescrierea unei actiuni avand ca obiect partajul judiciar,La data de 22-01-2913 instanta de fond a emis o sentinta ... (vezi toată discuția)
Actiune insuficient timbrata; poate fi invocata aceasta exceptie in apel? loki loki S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca ... (vezi toată discuția)