avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de interventie in interes propriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de interventie in interes propriu

As avea o nevoe de lamuriri si anume am un proces care are ca obiect stabilirea calitatii de mostenitor in urma decesului unchiului meu fara copii. Sa depus o cerere de interventie in interes propriu de catre cumparatorii bunurilor instrainate (cu acte false, fara stirea mea) de catre sotia supravietuitoare si ea decedata bunuri din care mi-ar fi revenit o cota de 2/3. Intervenientii nu sint rude nici cu unchiul si nici cu sotia acestuia.
Fara ca cererea sa fie incuviintata printr-o incheiere acesti intervenienti au fost deja citati iar avocata lor mi-a studiat si copiat dosarul. Gasesc ca acest lucru nu este corect si m-as bucura daca cineva mi-ar da un sfat. Este posibila citarea intervenientilor inainte de incuviintarea printr-o incheiere a cererii de interventie in interes propriu? are un drept avocata intervenientilor sa studieze si copieze dosarul neu inaintea incuviintarii acestei cereri? Cum sa procedez in acest caz mai ales ca acest proces se lungeste daca aceasta cerere v-a fi incuviintata. As putea solicita disjungerea acestei cereri? Va multumesc mult pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:52, 27 Mai 2012
Stimată doamnă,

Din punctul meu de vedere este legală consultarea dosarului de către cei care au formulat cererea de intervenție, chiar dacă nu a fost admisă în principiu, la fel ca și citarea acestora.

Consider că studierea dosarului, precum și citarea acestora face parte din dreptul lor la apărare, chiar dacă intercenția nu a fost admisă în principiu.

Cu stimă.
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Exista si o lege in acest sens sau v-ati exprimat doar punctul dumneavoastra de vedere? Asa oricine daca are interes sa stie ce exista intr-un dosar, fornuleaza o cerere de interventie si poate imediat si fara piedici sa studieze sau sa copieze dosarul.
lili1 a scris:
Este posibila citarea intervenientilor inainte de incuviintarea printr-o incheiere a cererii de interventie in interes propriu?

Art. 52, alin. (1) Cod procedura civila prevede ca instanta se va pronunta asupra admisibilitatii in principiu a cererii de interventie numai dupa ascultarea partilor si a celui care intervine. Este evident ca, pentru a fi ascultat, intervenientul trebuie sa fie legal citat. Intrucat a fost citat in cauza in calitate de intervenient precum si pentru a se asigura respectarea dreptului la aparare si respectarea principiului contradictorialitatii, intervenientul are dreptul sa studieze actele dosarului in care a fost citat.

Sa stiti ca nu pentru tot ce cunoastem noi exista o prevedere legala. Ceea ce va spunem stim din literatura de specialitate, din experienta precum si din practica judiciara.
Ultima modificare: Duminică, 27 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatarea calitatii de mostenitor ContSters238389 ContSters238389 Am deschis o actiune in instanta \\"constatarea calitatii de mostenitor\\" dupa unchiul meu in concurs cu soti lui decedata si mostenitorii ei. Intrucit toata ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie in nume propriu szabo doinita doina szabo doinita doina la primul termen de judecata al unui proces am trimis cuu circa 30 zile inainte o cerere de interventie in interes propriu in care am cerut si judecarea ... (vezi toată discuția)
Casare pentru motive de ordine publica CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENÞÃ SÃVOIU IULIAN CABINET INDIVIDUAL DE INSOLVENÞÃ SÃVOIU IULIAN Buna ziua! As dori sa va supun atentie o speta cei drept un pic cam dificila din punctul meu de vedere si va rog daca se poate o parere. Am avut un dosar pe ... (vezi toată discuția)