Am deschis o actiune in instanta "constatarea calitatii de mostenitor" dupa unchiul meu in concurs cu soti lui decedata si mostenitorii ei. Intrucit toata mostenirea ce i-mi revenea mie a fost vinduta fara stirea mea de sotia unchiului si ea decedata. Cumparatorii au depus o cerere de interventie in interes propriu fara a fi rude cu partile din dosar.
Am pierdut procesul si am facut recurs. Si cererea de interventie a fost respinsa insa intervenientii a depus la dosar la tribunal o intimpinare. Paratii (nepotii sotiei unchiului) au depus si ei intimpinari in recurs in care solicita sa mi se respinga cererea cu toate ca a trecut 2 ani de cind a murit matusa lor (sotia unchiului) iar ei nu au dezbatut sucesiunea. M-ar interesa sa aflu daca intervenientii pot participa la procesul in recurs daca cererea lor de interventie in interes propriu le-a fost respinsa si nu au facut recurs iar cererea nu este timbrata. M- ar mai interesa sa aflu daca paratii mai pot depune intimpinari daca au depasit termenul de obtiune succesorala si daca eu cu o declaratie de acceptare a sucesiunii dupa unchiul meu mai pot avea cistig de cauza tinind cont de faptul ca unchiul nu a avut copii, mama mea a murit dupa 3 luni dupa el iar eu sint singura lui ruda in viata si inca nu am dezbatut succesiunea dupa el ffiind plecata de 20 de ani in strainatate.
Dupa admiterea in principiu a cererii de interventie, intervenientul devine parte in proces si are aceasta calitate pana la finalizarea procedurii judiciare.Nu ati precizat daca la prima instanta li s-a respins pe fond cererea sau instanta nu a incuviintat in principiu cererea . In mod normal se putea pune in discutie admisibilitatea in principiu a cererii doar dupa timbrare.
Inteleg ca nepotii au fost chemati in judecata de d-voastra , in calitate de "mostenitori" ai matusii. Daca acestia nu au facut acte de acceptare expresa sau tacita a mostenirii nu au nici calitatea de parati. Matusa nu putea sa vanda, cu act autentic, mostenirea fara a dezbate succesiunea dupa sotul sau. Daca a obtinut un certificat de mostenitor se impune anularea acestuia, etc.
Va multumes mult de tot pentru raspuns.
Instanta a incuviintat ´intii cererea de interventie in interes propriu iar apoi a respins-o, intervenientii neavind calitate procesula activa insa totodata a admis exceptia prescriptiei dreptului de obtiune succesorala a mea invocata de intervenienti. Instanta nici nu a verificat daca cererea de interventie in interes propriu este timbrata.
Intervenientii nu au facut recurs doar au pus o intimpinare in recurs. Mai pot participa in acest caz intervenientii la procesul din recurs? Sotia unchiului a vindut toata mostenirea fara stirea mea printr-un act sub semnatura privata care a fost validat in instanta "hotarire care sa tina loc de act autentic". Am solicitat revizuirea dosarului iar cauza s-a judecat de aceiasi judecatoare si am pierdut procesul apoi am deschis actiunea in care am solicitat constatarea nulitatii actului de vinzare cumparare iar cauza se judeca din nou de aceiasi judecatoare care nu a vrut sa se abtina iar eu am facut o cere de recuzare.
Unchiul a decedat in anul 1986 iar daca nu a avut copii si locuia chiar vizavi de mine si traiam ca intr-o familie nu am dezbatut succesiunea dupa el. Sotia lui a ramas in casa insa am folosit bunurile impreuna si era clar ca totul i-mi va ramine mie. Mama mea sora unchiului a decedat la 3 luni dupa unchi inca in perioada de optiune succesorala dupa unchi. Dupa mama am um cerificat de mostenitor. Nu am putut sa i-mi inchipui ca sotia unchiului va vinde totul, casa si terenul aferent a fost vindut printr-un act de vindere cumparare sub semnatura privata validat dupa 13 ani in instanta si inca un teren s-a vindut printr-un contract incheiat la notar. In amindoua contracte este mentionat ca imobilele provin din mostenire dupa unchiul meu. De cca. o luna am reusit sa sa gasesc un notar care a acceptat sa pot sa dau declaratia de acceptare a succesiunii. Sotia unchiului a decedat de cca. 2 ani insa nici o ruda de a ei nu a dezbatut succesiunea. Deaceea am solicitat in instanta sa se stabileasca calitatea mea de mostenitor in concurs cu nepotii sotiei unchiului inca in perioada de obtiune succesorala dupa sotia unchiului. Nici unul din ei nu a intrepris nimic in legatura cu succesiunea dupa matusa lor sotia unchiului. Dupa cum v-am mai spus procesul l-am pierdut si am facut recurs. Ei au depus doar in recurs intimpinari in care solicita sa m-i se respinga actiunea. In cea ce priveste avocatul pe care l-am avut, am constatat ca era in legatura cu avocata adversarilor mei. In propesul in care am solicitat constatarea actelor de vinzare cumparare m-a reprezentat tot el iar dupa ce la recomandarea lui am facut o cerere de stramutare a dosarului a renuntat sa ma reprezinte. In amindoua dosare mi-am facut singura note de sedinta, concluzii scrise, mi-a promis ca i-mi face el recursul insa nioroc ca mi l-am facut singura. el nu a facut nimic, in instanta tacea vorbea doar avocata adversarilor si se consemna tot cea ce ii convenea ei, pe mine nu ma lasa judectoarele recuzate nici macar sa spun o vorba, la capetele de cerere nu m-i s-a raspuns , am solicitat o expertiza grafoscopica cu toate ca am depus 2 expertize extrajudiciare la dosar, nici macar nu s-a pus in discutie cererea mea. Asa ca sint foarte disperata.
Acceptarea mostenirii
gaby83
Va rog mult sa-mi raspundeti daca declaratia mea scrisa de mina, data in termenul de obtiune succesorala semnata de doi martori tot din familie, prin care am ... (vezi toată discuția)