avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia cu stare de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia cu stare de raport

Buna ziua! Sotul meu a primit o casa donatie de la parinti si notarul a specificat ca parintii recunosc ca mai au alti mostenitori dar ca lasa casa sotului cu stare de raport.
De curand unul dintre frati ridica pretentii si a zis ca dupa decesul socrului vrea mostenire. Poate ataca acest act de donatie?
Va multumesc anticipat,
cu respect
Nicoleta

Cel mai recent răspuns: ciocannico , utilizator 13:42, 26 Mai 2012
Nu este corect "stare de raport", ci "scutire de raport".
Fratii pot ataca actul numai daca prin donatia scutita de raport se aduce atingere rezervei succesorale, in acest caz donatia scutita de raport va fi supusa diminuarii ei in masura necesara asigurarii rezervei legale.
va multumesc. Si ce mai putem face? Putem vorbi cu parintii sa ne faca vanzare?
Puteti face vanzare, insa luati in considerare ca cineva ii poate sfatui pe frati sa atace actul de vanzare ca fiind o donatie mascata.
Si ..in concluzie..dumneavoastra ce ne sfatuiti sa facem ca sa nu ramanem fara casa? Ce putem face legal sa nu poata fi atacat in instanta?
Domnul avocat Alex_Munteanu a venit cu o varianta foarte buna si care pare,intr-adevar,ca fiind cea mai sigura:

Alex_Munteanu a scris:

Eu pana acum am gasit o singura varianta de vanzare-cumparare care să nu fie anulata prin nici o metoda.

Metoda consta in plata (fictiva) prin transfer bancar a sumei cerute (suma intreaga sau in rate) si returnarea sumei în numerar de catre vanzator catre cumparator.

Practic, se incheie contractul de vanzare-cumparare cu o suma si se stabileste spre exemplu plata in rate pentru un numar de luni.
In fiecare luna, vanzatorul si cumparatorul merg la banca, cumparatorul depune banii in contul vanzatorului cu ordin de plata iar vanzatorul ii retrage si ii returneaza cumparatorului.

Asa exista dovada platii pretului si deci nu va reusi nimeni să atace contractul ca fiind donatie simulata.

Asadar faceti act de vanzare-cumparare platind cu adevarat suma reala si justa care este stipulata in contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
Raoul_mw, utilizator

Alte discuții în legătură

Donaþia cu scutire de raport passat 88 passat 88 Bună ziua tuturor, Aş dori să aflu următorul lucru: Ce înseamnă exact donaţia cu scutire de raport? Speţă: Am dezbătut succesiunea după tatăl ... (vezi toată discuția)
Acte la apartament neculai88 neculai88 Suntem 3 frati (2 fete + 1 baiat). Parintii traiesc, sunt sanatosi. Parintii au hotarat ca sa faca actele la casa pe numele unuia dintre copii (pe numele ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare simao simao Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)