Buna seara, am o problema cu presedintele asociatiei blocului nostru (asociatia de proprietari este doar pe blocul nostru-o singura scara), noi avand centrala termica comuna la parterul blocului, iar eu i-am solicitat acordul pentru a ma debransa de la centrala blocului si montarea unei centrale de apartament.
Mi-a transmis (verbal) ca nu poate sa-mi acorde acceptul sau deoarece conform legii (nu a vrut sa-mi precizeze care), atata timp cat avem centrala termica comuna in bloc functionala nu poate sa accepte cereri pentru montarea de centrale de apartament.
Mentionez ca sunt primul din bloc care a cerut acest lucru pana acum din 23 apartamente.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta problema.
Multumesc anticipat.
Pot merge eu "din usa in usa" sa iau semnaturile locatarilor din bloc si sa le prezint presedintelui/administratorului, sau trebuie anuntata/convocata adunarea generala?
Multumesc.
Presedintele este ales in adunarea generala si reprezinta interesele proprietarilor adica trebuie sa respecte hotararile luate in adunarea generala. Daca in adunarea generala s-a hotarat si s-a realizat sistemul de incalzire cu centrala de bloc, preseintele nu are cum sa aprobe iesirea cuiva din acest sistem.
Dar la urmatoarea adunare generala, puneti in discutie aceasta problema, aratati care sunt necazurile cu acesta centrala de bloc, ce avantaje sunt cu centrala individuala si poate ca se va lua o hotarare in adunarea generala mai ales daca or vrea mai multi sa se debranseze. Pana atunci mai discutati si pregatiti-va vecinii. Acea hotarare trebuie sa o respecte apoi proprietarii, inclusiv presedintele.
Dar cum o sa alimentati centrala de apartament cu gaz? Aveti instaltie de gaz pe conducte groase care sa permita legarea centralelor de apartamente sau este acea coloana subtire ce trece prin bucatarii doar pentru aragaz?
Si aceasta instalatie de gaz poate fi o piedica sau un avantaj pentru cei care vor centrala de apartament.
Fac urmatoarele precizari:
-blocul a fost nou construit in 1997 si dat in folosinta in 1998;
-de la inceput a fost dotat cu centrala termica comuna blocului;
-asociatia de proprietari s-a constituit in 2005, odata cu, cumpararea noastra a apartamentelor de la societatea comerciala care le-a detinut, pana atunci noi am stat cu chirie;
-reteau de alimentare a blocului cu gaze naturale se face prin coloane verticale care trec prin niste uscatoare/balcoane semiinchise (circula aerul prin fante special lasate pe langa ferestrele de termopan);
-contoarele de gaze individuale pentru fiecare apartament sunt amplasate tot in aceste balcoane;
-fiecare apartament este contorizat separat pentru gaze, apa rece, apa calda, energie electrica;
-teava de alimentare cu gaze naturale de pe coloana din care pleaca contoarele este de ~ 2";
Este bine sa luati legatura cu furnizorul de gaz. Mergeti la sediul lor. Sunt, de regula aglomerati dar poate va faceti timp si reusiti sa sa discutati. Ei stiu ce capacitate, ce debit au instalatiile din blocul dumneavosrtra si va pot spune daca puteti sa va alimentati viitoarea centrala de apartament pe instalatia actuala sau este necesar alta.
De regula nu se aproba decat maxim doua coloane comune intr-un bloc. Asa ca, daca va trebui sa instalati alta coloana pe langa cea existenta, aceasta noua va trebui dimensionata de la inceput ca sa asigure debitul tuturor apartamentelor de pe scara chiar daca va bransati deocamdata singur.
In functie de raspunsul furnizorului puteti sa discutati cu vecinii daca trebuie sa contribuie si ei la noua coloana sau nu mai este necesar.