Primul pas ar fi sa obtineti de la Primarie o adeverinta din care sa rezulte data luarii in evidenta a constructiei.Aceasta va fi data la care va raportati pentru a sti legislatia aplicabila si procedura de urmat. In cazul in care sunteti luat in evidenta dupa 2001, asa cum spuneti, va incadrati in disp. lg. 50/1991 şi va trebui sa angajati un arhitect autorizat care sa va faca un proiect de legalizare constructie care va trebui depus la primarie... etc. Costurile sunt destul de ridicate.
Conform Legii 571/2003, privind Codul Fiscal, art. 254, "" dobandirea, instrainarea, modificarea constrctilor", mai nou Legea 346/2006, este mentionat ca orice cladire detinuta fara autorizatie de constrctie trebuie declarata la Serviciul Public Finante Locale, dupa caz daca este la comuna sau sat, direct la Primarie, daca este in oras la serviciul mai sus amintit. Confom legii se completeaza "Declaratia de impunere privind dobandirea unei cladiri", eventual o schita, plan imobil, 2-3declaratii vecini amabili care sa declare anul constrctiei, iar institutia in cauza conform celor doua legii, este obligata sa impuna cladirea pe ultimii 5 anii in urma. Atentie nu va incurcati cu cei de la urbanism, pt ca imediat v-a trebui sa mergeti si la Inspectoratul in Constrctii( pt autorizatii, mai precis taxele care le-ati fentat). Parerea mea intrati si la directorul institutiei si este totul in regula, va asigur. Lucrarea in sine dureaza 45 zile, ei bine dupa acest termen, mergeti si solicitati Certificat Fiscal, dureaza 2 zile, pt al duce la Cadastru, eu zic ca daca gasiti oamenii potriviti, intelegatori, tinand cont ca veti plati si impozitul pe 5 ani in urma, veti rezolva. In cazul Certificatului Fiscal pt Cadastru acesta poate fi eliberat si cu datorii. Bafta multa!
Conform legii nu puteţi , a se vedea art. 37, al.5 din legea nr. 50/1991 rep. -'' Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege.'' modificări aduse prin legea nr. 453/2001.