avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj suplimentar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj suplimentar

Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie la dosar pt. actiunea de partaj suplimentar in urmatoarea situatie: in urma decesului tatalui meu am dobandit un imobil in calitate de unic mostenitor. Dupa ce a fost expertizat, d-nul expert din motive bahice, a trecut eronat pozitia topometrica a imobilului iar hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila a facut referire la imobilul respectiv, dar situat in alta pozitie. Hotararea a fost data in 2005, dar abia anul trecut cand am vrut sa intabulez acest imobil a iesit la iveala eroarea. Am depus o cerere de indreptare eroare si am primit raspuns ca am la dispozitie actiunea de partaj suplimentar. Momentan nu imi permit sa consult un avocat din motive financiare. Daca poate cineva..., va rog. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:18, 27 Mai 2012
Avand in vedere ca instanta s-a pronuntat pe baza expertizei aflate la dosar, asa cum a fost ea intocmita de catre expert, nu poate fi vorba de o eroare materiala si din acest motiv aveti la indemana doar actiunea de partaj suplimentar.

Actiunea dvs. va fi bazata pe articolul din Codul Civil, mai jos mentionat:
Art. 684. Desfiintarea partajului.
(1) Partajul prin buna invoiala poate fi desfiintat pentru aceleasi cauze ca si contractele.
(2) Partajul facut fara participarea tuturor coproprietarilor este lovit de nulitate absoluta.
(3) Partajul este insa valabil chiar daca nu cuprinde toate bunurile comune; pentru bunurile omise se poate face oricand un partaj suplimentar.
bourceanuadrian a scris:

in urma decesului tatalui meu am dobandit un imobil in calitate de unic mostenitor.

Subliniind ceea ce era de subliniat, inteleg ca nu este vorba despre un partaj suplimentar (fiind unic mostenitor, nu prea aveti cu cine face partajul) ci despre un certificat suplimentar de mostenitor (ceea ce e cu totul altceva).

Posibilitatea emiterii unui astfel de certificat exista ori de cate ori se descopera existenta unui bun in patrimoniul defunctului, bun care a fost omis pana atunci din masa succesorala pe care o constata cerificatul de mostenitor emis anterior).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare materiala ContSters251156 ContSters251156 Va rog frumos, daca poate cineva sa ma ajute in urmatoarea situatie: am mostenit un imobil (casa de locuit) in urma dezbaterii succesorale, dar in hotararea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata elisa27 elisa27 buna ziua. as dori sa stiu daca pot deschide succesiunea dupa tata , care a decedat anul acesta, si dupa finalizarea ei , sa deschid succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Suplimentare certificat de mostenitor ilbobass ilbobass Retrocedarea, in baza legii nr. 18 / 1991, a unui teren s-a facut initial sub forma unor actiuni la o societate comerciala (agricola). Ulterior, in urma unei ... (vezi toată discuția)