avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... La ce varsta ma pot pensiona?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

La ce varsta ma pot pensiona?

Buna ziua am si eu cateva nelamuriri in legatura cu varsta de pensionare limita de varsta/pensionare anticipata.
Sunt nascuta pe 29.01.1957 am 21 de ani si 3 luni in grupa a II-a de munca in minerit(am lucrat la o uzina de preparare a minereului) si 10 ani in grupa a III-a de munca.
Intrebarea mea este cand pot sa ies in pensie la limita de varsta si anticipat(cata penalizare voi primi)
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:30, 27 Mai 2012
Limita de varsta la 56 de ani si 2 luni.Reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni din 60 de ani si 8 luni.Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 8 luni.Pentru pensie anticipata fara penalizare conditia de stagiu este de 38 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata cu penalizare este de 30 de ani si 8 luni,fara stagiu asimilat.Penalizarea va fi de 4,5%.Daca anii de grupa sunt in procent de 100%,acestia mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani si 3 luni(3 luni la 1 an).
Multumesc pentru raspunsuri! Daca am inteles bine la varsta de 55 de ani si 8 luni pot sa intru in pensie anticipat cu penalizari , si la 56 de ani si 2 luni la pensie de batranete fara penalizari nu?
Ati inteles foarte bine. Atunci cand veti implini varsta de 55 de ani si 8 luni veti putea beneficia de pensie anticipata partiala. Cuantumul acestei categorii de pensie este diminuat. Apoi, veti trece la pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 56 de ani si 2 luni. Cuantumul pensiei pentru limita de varsta nu este un cuantum diminuat (sau penalizat, cum spuneti dvs.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? catibebereche catibebereche Buna ziua, Va scriu in numele sotului meu, care are o vechime in munca de 37 ani din care 19 ani si 10 luni in grupa I. Este nascut in 27.11.1957. Cand si ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie Gaby42 Gaby42 Daca sunt nascuta pe 9 noiembrie 1960 si am 31 de ani vechime in munca din care 20 de grupa II pe ce data pot iesi la pensie anticipata si pe ce data pot iesi ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie a urmatoarelor persoane bodo gabriella bodo gabriella doamna 57 ani, nascuata pe 20 august 1954 36 ani vechime fara grupa a 2-a sotul doamnei nascut pe 9 februarie 1954, 39 ani vechime din care 15 ani grupa a ... (vezi toată discuția)