avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pnsiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pnsiei alimentare

buna ziua,problema mea este ca sunt casnica momentan,si am in crestere un copil si trebuie sa platesc o pensie alimentara pentru copilasul din casatoria anterioara,iar de cand am nascut acum trei ani nu am lurat si nu imi permit sa mai platesc pensia alimentara,ce pot sa fac,pt ca voi fi data in tribunal,multumesc:]
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
gi-jane2, moderator
Trebuie sa se dovedeasca reaua credinta a dvs. , in neindeplinirea obligatiei de intretinere.
Altfel, daca vi se face plangere penala pentru aabndon de familie, teoretic nu ar trebui sa fiti condmanata , decat in situatia in care neplata pensiei de intretinere se datoreaza relei credinte. Adica, realizati venitur, insa refuzati sa va indepliniti obligatiile .
Vor fi efectuate acte de cercetare penala, pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie , incriminata de art. 305 din Codul penal .

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala, fiind incidenta pana la ramanerea defintiva a hotararii judecatoresti
.

Pentru a fi intrunit elementul constitutiv al acestei infractiuni faptuitorului trebuie sa fi avut o atitudine pasiva cu privire la obligatia legala de intretinere pe timp de cel puti doua luni, si, in pofida faptul ca acesta avea resurse banesti si posibilitatea efectiva de plata a dat dovada de rea credinta, tratand cu superficialitate obligatiile parentale.

Reaua credinta, presupune, in esenta, intrunirea formei de vinovatie, in speta intentia directa sau indireta , ce este cuprinsa in latura subiectiva a infractiunii.

Obligatia legala de intretinere trebuie sa fie confintita de o hotarare judecatoreasca.

Daca s-au micsorat posibilitatile de plata ale dumneavoastra , debitor al acestei obligatii, va puteti adresa instantei de judecata (judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul ) pentru micsorarea pensiei de intretinere, detaliind situatia de fapt.

Aceasta obligatie poate fi indeplinita si in natura .

In cazul in care se incepe urmarirea penala, procurorul poate aplica o amenda administrativa, daca pericolul social concret este unul redus.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chiar nu mai exista legi in tara asta? pentru pensie alimentara alynaa21 alynaa21 Am o fetita de 2 anii si de cateva zile citesc forumul acestui site si nu mai inteleg nimic.CHIAR NU MAI EXISTA LEGI IN TARA ASTA? Acum o luna de zile am faut ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara danutza_s danutza_s Buna ziua, Eu sunt divortata de un an si jumatate(1 copil in intretinere),iar pensia alimentara o vad numai daca tatal copilului doreste sa-l vada(1 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Blue_Sky Blue_Sky Prietenul meu are de paltit o pensie alimentara(copilul minor ptr care plateste pensie a ramas in grija mamei), data prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)