avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile mamicii cand se intoarce din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile mamicii cand se intoarce din CIC

As vrea sa stiu care sunt drepturile mamicilor care au stat acasa 2 ani in concediu de ingrijire al copilului si care au nascut inainte de 2011. Angajatorul este obligat sa le primeasca la acelasi loc de munca si cu acelasi salariu ca inainte de intrarea in concediu? Plus ca nu poate sa concedieze in primele 6 luni de la revenire? Au ramas aceleasi drepturi ca mai inainte? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:46, 29 Mai 2012
Art.10 alin 7 din Legea nr.202/2002 : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

La revenirea din CCC, angajatorul poate decide concedierea dvs daca data nasterii copilului este anterioara datei de 01.01.2011.
Are obligatia sa o reprimeasca pe acelasi post si cu aceleasi drepturi salariale avute la suspendarea contractului. Orice modificare privind locul de munca sau salariul se poate face numai de comun acord prin incheierea unui act aditional la contract.
Concedierea nu poate fi dispusa pe o perioada de 6 luni pentru necorespundere profesionala dar poate fi dispusa pentru motive de reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului.
pneagu a scris:

.....
Concedierea nu poate fi dispusa pe o perioada de 6 luni pentru necorespundere profesionala .....




Unde este prevazut asa ceva, avand in vedere ca nu mai exista CCMN?
Va multumesc pt informatii! As vrea sa stiu unde este precizat in lege ca daca copilul s-a nascut inainte de 01.01.2011 atunci angajatorul poate da afara mamica din prima zi de la intoarcere?
Este vorba de OUG 148/2005 (in baza careia ati intrat in CCC) unde nu este prevazuta o asemenea obligatie pentru angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile salariatului dupa concediu ingrijire copil cbkiki cbkiki Buna ziua as dori sa aflu daca se poate ce drepturi are o mamica salariata care se intoarce la serviciu dupa perioada de 2 ani de concediu ingrijire ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate adalfodanio adalfodanio As dori sa stiu si eu un raspuns concret de la cineva ce cunoaste o lege sau o.u.g legata de intoarcerea la munca dupa o absenta de 2 ani de concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)