avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM la indeplinirea conditiilor de pensionare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM la indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta

La data indeplinirii conditiilor (varsta standard si stagiu minim de cotizare) pentru pensionare, contractul individual de munca inceteaza de drept conform art. 56 alin. 1 lit c). Angajatorul, in 5 zile de la constatarea cazului de incetare de drept a CIM, intocmeste decizie si comunica persoanelor aflate in situatia respectiva, prevederile acestei decizii. In cazul in care persoana refuza primirea deciziei, nefiind de acord cu incetarea CIM si depunerea dosarului de pensioanare, ce poate face angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 28 Mai 2012
1. Nu se pune problema daca salariatul vrea sau nu sa accepte incetarea CIM deoarece aceasta se face de drept, conform legii.

2. - Ii puneti decizia prin posta, cu confirmare de primire.
- Este problema lui daca face sau nu cererea de pensionare si o depune la Casa de Pensii.
Daca nu-i convine, poate contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca.
Nu ,incetarea de drept conform articolului 56 alineatul 1 litera c, nu-i da drept salariatului sa conteste in instanta decizia. Puteti dupa aceasta data , sa-i incheiati CIM pe perioada determinata in baza articolului 83 g din codul muncii daca angajatorul considera ca nu se poate dispensa de activitatea persoanei in cauza
De unde ati dedus asa ceva? .. orice decizie dde incetare a c.i.m. se poate atatac in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca pensionar limita de varsta marinpreda marinpreda Buna ziua, pensionar limita de varsta si vechime integrala (pensionat in baza Legii nr. 57/1992, art. 11, lit.a, in anul 1998), s-a angajat in anul 2006, la o ... (vezi toată discuția)
Pensionare svisarinescu svisarinescu Buna seara.Va rog sa ma ajutati intr-o situatie noua pentru mine. Am un angajat care vrea sa depuna dosarul de pensioanare pentru limita de varsta cu reducere ... (vezi toată discuția)
Intocmirea dosarului de pensionare doriacristina doriacristina Mai intai, apreciez foarte mult orice ajutor. Este prima oara cand ma ocup de un dosar de pensionare si am nevoie de cateva raspunsuri. Imi cer scuze daca am ... (vezi toată discuția)