avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea imobilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea imobilului

In cazul in care, ambii soti decid sa vanda imobilul unuia din cei trei copii, e necesara prezenta celorlati doi copii, majori?
Nu este necesara prezenta celorlalti descendenti.Parintii, in calitatea lor de proprietari, pot dispune de bunurile lor prin acte de instraianare a dreptului de proprietate, acte care pot fi incheiate intre vii( vanzare, donatie) , sau prin acte pentru cauza de moarte( testamentul, intr-una dintre formele prevazute de lege).
Insa faptul ca la incheierea acestor acte nu este necesar consimtamantul altor persoane( al descendentilor, in speta) , acest lucru nu presupune ca ceilalti descendenti nu vor putea , dupa deschiderea succesiunii, sa atace in instanta aceste acte, incercand sa faca dovada faptului ca de fapt vanzarea era o donatie deghizata , facuta cu scopul de a le incalca rezerva succesorala, si ca nu s-a platit un pret , lucru ce este de esenta actelor de vanzare-cumparare. Si actele de donatie pot fi atacate, daca sunt facute cu incalcarea rezervei succesorale a celorlalti descendenti.
Puteti deci incheia actul , fara interdictii legale, cu rezerva posibilitatii atacarii lor de catre ceilalti descendenti, dupa decesul dvs. , mai ales daca nu se plateste un pret si acest lucru va putea fi dovedit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare daniela 58 daniela 58 buna seara.am si eu o problema,daca puteti sa ma ajutati.suntem 4 frati.tatal meu a decedat.toti am renuntat la mostenire,mama ramanand unica mostenitoare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)