Daca o proprietate este detinuta in indiviziune de 2 persoane iar una dintre ele are datorii mari catre stat (impozit pe venit), datorii care sunt notate in cartea funciara, se poate iesi din indiviziune daca persoana in cauza nu achita datoria ?
In situatia in care se emite ordin de executare silita a persoanei cu datorii, se poate executa proprietatea atata vreme cat nu este facuta iesirea din indiviziune ?
Puteti iesi oricand din indiviziune, datoriile debitorului se vor imputa asupra cotei-parti a lui, micsorand-o.
Nu se poate executa proprietatea detinuta alaturi de alti coproprietari, decat dupa iesirea din indiviziune, cand se cunoaste cota-parte a fiecaruia.
Multumesc frumos pentru raspuns,as mai avea insa o intrebare, cota parte a fiecaruia se cunoaste deja, s-a stabilit cand s-a facut succesiunea, respectiv fiecare dintre proprietari detine 50% din totalul proprietatii. Nu este stabilit care este efectiv partea fiecaruia (care parte din casa este a unuia si care a celuilalt). In aceste conditii, teama mea si motivul pentru care am pus aceasta intrebare, este ca nefiind facuta iesirea din indiviziune, respectiv nefiind stabilit care parte din casa este a unuia si care a celuilalt, casa se poate scoate la licitatie, 50% din bani ii revin proprietarului care nu are datorii catre stat, 50% celuilalt care are datorii, dar din partea acestuia din urma, statul isi recupereaza banii.
Ca sa fiu ma clara, proprietatea se poate scoate la licitatie de stat daca nu este facuta iesirea din indiviziune ?
Nu pot scoate casa la licitatie atata vreme cat un coproprietar este corect si nu are datorii. Nu va poate nimeni obliga sa va primiti banii pt partea dvs din imobil.
Legea spune ca poate fi executata cota parte. Asadar nu se va vinde in intregime imobilul, ci doar cota parte apartinand coproprietarului debitor.
De asemenea, creditorii pot cere partajarea bunului imobil si atribuirea acestuia in patrimoniul coproprietarului debitor cu obligatia platii sultei catre ceilalti coproprietari.