avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita coproprietate pt datoriile unui ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita coproprietate pt datoriile unui proprietar

Buna ziua,

Daca o proprietate este detinuta in indiviziune de 2 persoane iar una dintre ele are datorii mari catre stat (impozit pe venit), datorii care sunt notate in cartea funciara, se poate iesi din indiviziune daca persoana in cauza nu achita datoria ?
In situatia in care se emite ordin de executare silita a persoanei cu datorii, se poate executa proprietatea atata vreme cat nu este facuta iesirea din indiviziune ?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 10:31, 29 Mai 2012
Puteti iesi oricand din indiviziune, datoriile debitorului se vor imputa asupra cotei-parti a lui, micsorand-o.
Nu se poate executa proprietatea detinuta alaturi de alti coproprietari, decat dupa iesirea din indiviziune, cand se cunoaste cota-parte a fiecaruia.
Multumesc frumos pentru raspuns,as mai avea insa o intrebare, cota parte a fiecaruia se cunoaste deja, s-a stabilit cand s-a facut succesiunea, respectiv fiecare dintre proprietari detine 50% din totalul proprietatii. Nu este stabilit care este efectiv partea fiecaruia (care parte din casa este a unuia si care a celuilalt). In aceste conditii, teama mea si motivul pentru care am pus aceasta intrebare, este ca nefiind facuta iesirea din indiviziune, respectiv nefiind stabilit care parte din casa este a unuia si care a celuilalt, casa se poate scoate la licitatie, 50% din bani ii revin proprietarului care nu are datorii catre stat, 50% celuilalt care are datorii, dar din partea acestuia din urma, statul isi recupereaza banii.
Ca sa fiu ma clara, proprietatea se poate scoate la licitatie de stat daca nu este facuta iesirea din indiviziune ?

Multumesc,
Nu pot scoate casa la licitatie atata vreme cat un coproprietar este corect si nu are datorii. Nu va poate nimeni obliga sa va primiti banii pt partea dvs din imobil.
Va multumesc tare mult ! M-am mai linistit putin :)

Legea spune ca poate fi executata cota parte. Asadar nu se va vinde in intregime imobilul, ci doar cota parte apartinand coproprietarului debitor.
De asemenea, creditorii pot cere partajarea bunului imobil si atribuirea acestuia in patrimoniul coproprietarului debitor cu obligatia platii sultei catre ceilalti coproprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Alexandrarares Alexandrarares Buna ziua. O doamna este executata silit de o banca.Doamna a facut recurs si este in proces cu banca respectiva.Doamna are in proprietate o casa impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare costuri executare cuziamusia cuziamusia Buna ziua In civil, in calitate de reclamant am obtinut succesiv sentinte favorabile la judecatorie, tribunal si curtea de apel. In fiecare sentinta partea ... (vezi toată discuția)
Executare silita-cota parte dintr-un imobil distru2004 distru2004 Va rog sa-mi raspundeti si mie: daca pe un bun imobil exista 3 propietari Nr.1: 25%;Nr.2 :25% si Nr.3 : 50% si unul din cei care are cota de 25% a facut un ... (vezi toată discuția)