avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantii materiale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantii materiale

In ce conditii unei persoane încadrată într-o unitate pe post de muncitor,i se poate reţine o garanţie din salariul său pentru faptul ca ţine BENEVOL gestiunea materialelor unităţii, postul de gestionar neexistând normat în statul de personal ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 29 Mai 2012
Daca bunurile firmei sunt gestionate de un salariat al firmei, chiar daca nu este incadrat gestionar, acelei persoane i se poate retine garantie din salariu pana la acoperirea a 5 salarii.
Numai in conditiile in care are incheiat un contract de garantie, se poate opri garantia respectiva.

Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Numai in conditiile in care are incheiat un contract de garantie, se poate opri garantia respectiva.


Contractul de garantie poate fi incheiat intre societate si salariat (sa zicem un spalator autiovehicule) ? De exemplu pentru acoperirea unor pagube pricinuite de salariat in timpul executarii muncii ( rupe un stergator de parbriz sau mai rau manerul portierei...), sau pentru faptul ca a folosit in mod necorespunzator aparatura din dotare si aceasta s-a defectat?
Legea nr.22/1969 prevede ca un astfel de contract se incheie numai pentru persoanele care au calitatea de gestionar .. in cazul dvs, se poate prevede in fisa postului o astfel de raspundere a salariatului respectiv sau in reg.intern al angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere garantii altor salariati decat gestionarii brendissima brendissima In conditiile art. 10 din legea 22/1969, pot retine unor salariati precum agentii de vanzari si altii care gestioneaza bani garantii materiale, la fel ca ... (vezi toată discuția)
Gestionari - se retine garantie psihologului coordonator? marza_alexa marza_alexa Caz concret. Unui psiholog coordonator la un centru de zi pentru persoane cu handicap, din cadrul Serviciului de Asistenta Sociala, angajat pe postul de ... (vezi toată discuția)
Retinere (constituire) garantie materiala elmo21 elmo21 Sunt gestionar si doresc sa aflu daca valoarea garantiei materiale,este corect sa fie calculata aplicand 10% la valoarea salariului de incadrare si nu la ... (vezi toată discuția)