avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Pensionarii platesc CAS pe dividende?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Pensionarii platesc CAS pe dividende?

Buna ziua,

Va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema.
As vrea sa stiu daca pensionarii trebuie sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate pentru veniturile realizate din dividende, in cazul in care platesc contribuie la pensia pe care o au.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: FlorinI , utilizator 09:49, 12 Mai 2010
Buna ziua,
Poate va ajuta Ordinul 617/2007 -norme metodologice pt punere in aplicare a L95/2006:
"SECTIUNEA a 6-a
Veniturile realizate din pensii

ART. 17
(1) Pentru pensionari contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit prevazuta de Codul fiscal, se calculeaza pentru diferenta dintre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi.
(2) Contributia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii prevazute de Codul fiscal se datoreaza si se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2008.
(3) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar contributia aferenta acestui venit si de a o vira la bugetul fondului, potrivit prevederilor art. 257 alin. (5) lit. a) din lege.
(4) Persoanele care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. e) si f) din lege platesc contributia asupra tuturor acestor venituri.
(5) Persoanele care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) si f) din lege platesc contributia asupra tuturor acestor venituri.

"
O precizare: ordinul 617 este dat in 2007 dar punctele e) si f) au fost modificate radical in 2008 prin O.U.G. nr.93/24-06-2008. Normele metodologice pe care le-ati citat, se refereau in 2007 la punctele e si f, dar e si f contineau altceva... Nu cred ca se pot aplica normele din 2007 pe legea modificata in 2008. Poate exista un alt ordin mai recent.

Extras din O.U.G. nr.93/24-06-2008:
"53. La articolul 257 alineatul (2), literele e) şi f) se modifică şi vor avea următorul
cuprins:
"e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi,
veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau
într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în
cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi
art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară,
lunar."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas pentru venituri suplimentare fata de pensie Ion Craiu Ion Craiu Sotia mea este pensionara din anul 2001.A platit CAS continuu ca salariata si pensionara mai bine de 40 de ani IN anul 2006(luna nov - dec) a incasat din ... (vezi toată discuția)
Impozit cas pensionari platit retroactiv? gantnerzoltan gantnerzoltan Poate cineva sa imi raspunda? Am o pensie de 880lei si venituri din cedarea bunurilor in folosinta pe prima jumatate a anului 2007 plus venituri in produse ... (vezi toată discuția)
Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)