avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta

Buna ziua,

In urma depasirii vitezei legale, s-a dispus suspendarea permisului de conducere pentru 3 luni. Procesul verbal a fost contestat in instanta, iar procesul s-a pierdut (termenul a fost la sfarsitul lui aprilie). Problema este urmatoarea: stiu ca trebuie predat permisul in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei, insa nici pana acum nu am primit nimic acasa (decizia data in dosar am aflat-o de pe net, pe portalul instantelor de judecata). Ce sa fac? Sa astept in continuare sa vina hotararea acasa sau sa ma duc direct la Udriste si sa predau permisul din proprie initiativa? Se poate considera comunicare publicarea solutiei in dosar pe internet, desi eu nu am primit nimic scris acasa?
Sincer, m-as duce sa predau permisul ca sa scap de grija, sa treaca luna dupa care pot cere reexaminarea si poate rezolv situatia, nu sa stau sa astept o comunicare care poate sa vina dupa jumatate de an...voi ce credeti?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:03, 10 Septembrie 2019
Dle avocat u.b.i.k.daca tot intrebati,va raspund eu:

Potrivit art. 129, alin. (1), Cod procedura civila, partile au indatorirea ca, in conditiile legii, sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.

cred ca este vorba de legea 202 cu reforma in justitie, am citit pe undeva pe forum o postare a moderatorului @gabrielapintea unde facea referire la obligatia partilor de a urmari cursului procesului dar nu mai gasesc mesajul. in legea 202/2010 cred ca se face referire si la hotararile jud. care sunt definitive si irevocabile in prima instanta in cazul plangerilor contraventionale. :)

Gabriela Pintea a scris:

neacsu_laura a scris:
Dupa intrarea in vigoare a Legii 202/2010, hotararile se comunica mai greu.

Hotararile irevocabile nu se comunica partilor. Se comunica, in copie, numai hotararile care pot fi atacate cu apel sau recurs (art. 261, alin. 3 Cod procedura civila).

www.avocatnet.ro/content/for...

Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
cyan, moderator
patrascu razvan a scris:

Dle avocat u.b.i.k.daca tot intrebati,va raspund eu:

Potrivit art. 129, alin. (1), Cod procedura civila, partile au indatorirea ca, in conditiile legii, sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.

Zaaaau? Aha! Multumesc.
Procesul este finalizat, moncher. Cum am aflat asta? Ha?

u.b.i.k. a scris:

Cum am aflat asta? Ha?

din moment ce nu se mai comunica cel mai probabil ati fost la judecatorie si ati aflat din dosar.:)
sau ati aflat inainte de aparitia legii 202.

Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.Legea micii reforme in Justitie

Art. X. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti."

2. La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
"(3^1) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila."

3. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."

4. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 120
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate."
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
cyan, moderator
Stimate domn avocat u.b.i.k.,va recomand sa cititi reglementarile legale in vigoare si asa poate o sa intelegeti ce incercam toti participantii la discutie sa va explicam.
OUG 195/2002
ART. 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
#M12
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
#M5
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
#M12
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.

#M5
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
#B

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)