Gabriela Pintea a scris:
@smeagull
Sa reiau, pe scurt argumentele prezentate mai sus si pornesc cu ceva ce nu aveti cum contesta, sper: in Romania legea se prezuma a fi cunoscuta. De la intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010, art. 118 din OUG nr. 195/2002 a fost modificat in sensul ca persoana care pierde o plangere contraventionala este obligata ca, in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii, sa predea permisul la politie. Prin urmare, discutam despre o obligatie legala.
Cum afla persoana ce hotarare a pronuntat instanta? Urmarind desfasurarea si finalizarea procesului, asa cum dispune art. 129 teza I Cod procedura civila. Pentru ca, nu-i asa, in cadrul oricarui proces civil partile trebuie sa isi desfasoare activitatea procesuala in limitele drepturilor procedurare conferite de lege si cu respectarea indatoririlor procesuale impuse de aceasta. Una dintre indatoririle procesuale ale partilor este sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului.
Persoanele care inteleg sa isi indeplineasca obligatiile legale afla in termen de 15 zile care este solutia pronuntata de instanta si depun permisul la politie, insotit de un certificat de grefa care atesta solutia.
@smeagull :love2: va admir curajul. trebuie sa scriu insa ca mie imi lipseste acest curaj, astfel incat sunt nevoit sa scriu ceea ce cred. va cer scuze pentru tradare. :blush2:
1. Cred ca avem cateva probleme: prima problema este "obligatia de a afla" iar cea de a doua "obligatia de a depune certificatul de grefa".
2. Da, stiu, daca vreau sa respect legea, cum trebuie sa faca oricare bun cetatean,
sunt obligat sa aflu solutia, am citit mai sus asta.
Am voie sa ma indoiesc?
Obligatia de a urmari finalizarea procesului
priveste cu totul alte aspecte < adica pur si simplu FI-NA-LI-ZA-REA procesului printr-o hotarare > nu aflarea solutiei
Solutia exista numai dupa finalizarea procesului si n-am nicio obligatie legala sa stau tot timpul pe net sau sa merg saptamanal la condica, adica ori de cate ori se amana pronuntarea ca sa aflu solutia
Politia, pe de alta parte,
are obligatia de a urmari respectarea si executarea legii si nu vad de unde pana unde exista vreo scutire prin care Politia nu ar avea obligatia de a urmari executarea hotararilor judecatoresti mai ales ca tot dansa a aparat temeinicia si legalitatea procesului verbal emis de unul din agentii ei si contestat de petent.
LOGIC?
Procedura ïntemeiata pe "nu va primim permisul fara certificat de grefa" si "+30 de zile de suspendare daca nu veniti cu certificatul de grefa" are cu totul alt scop decat respectarea legii. Nu sunt nici copil si nici atat de naiv. Scopul mediat al acestei operatiuni de asa-zisa respectare a legii este.
UMILIREA si DESCURAJAREA
Trimiterea petentului la instanta care i-a respins plangerea
pentru a primi o dovada ca a pierdut :O, punerea lui la cozi la registratura instantelor + cozi ca sa i se primeasca permisul sunt mijloace extrem de eficiente de umilire si descurajare. Cel patit va povesti la 100 de prieteni cat a umblat el ca sa poata preda permisul in cele 15 zile si in ce tensiune a stat ca Politia sa binevoiasca sa-i primeasca permisul.
Sunt gata sa-i ridic o statuie (pe bune) celui care imi explica (rational) de ce are nevoie Politia de certificatul de grefa pentru a primi permisul
Cateva observatii finale.
1. Nu sunt eu de vina ca intr-un articol despre contraventii si procedura plangerii impotriva acestora publicat de avocatnet am fost citat cam prea des de autoarea articolului. Cu toate ca n-am avut nimic impotriva citarii celor scrise de mine imi pare foarte rau ca am starnit astfel de animozitati.
2. Le-am povestit catorva colegi despre ideea ca obligatia de a urmari finalizarea procesului impune obligatia partii la aflarea solutiei si au ras si ei cu aceeasi pofta cu care am ras si eu. Probabil ca e vreo gluma de care nu ne-am prins.
3. Daca va par exagerat, ganditi-va ca in procedura penala, unde sunt termene care curg de la pronuntare, exista regula ca termenul sa curga de la pronuntare DACA partea a fost prezenta.
4. N-ar fi mai simplu, mai logic, mai corect, mai in spiritul legii daca termenul pentru a preda permisul de conducere ar incepe sa curga din data in care s-ar face comunicarea de catre Politie sau instanta de judecata? Ar fi! Insa atunci procedura n-ar mai fi atat de intimidanta.