avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predarea permisului dupa pierderea actiunii in instanta

Buna ziua,

In urma depasirii vitezei legale, s-a dispus suspendarea permisului de conducere pentru 3 luni. Procesul verbal a fost contestat in instanta, iar procesul s-a pierdut (termenul a fost la sfarsitul lui aprilie). Problema este urmatoarea: stiu ca trebuie predat permisul in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii instantei, insa nici pana acum nu am primit nimic acasa (decizia data in dosar am aflat-o de pe net, pe portalul instantelor de judecata). Ce sa fac? Sa astept in continuare sa vina hotararea acasa sau sa ma duc direct la Udriste si sa predau permisul din proprie initiativa? Se poate considera comunicare publicarea solutiei in dosar pe internet, desi eu nu am primit nimic scris acasa?
Sincer, m-as duce sa predau permisul ca sa scap de grija, sa treaca luna dupa care pot cere reexaminarea si poate rezolv situatia, nu sa stau sa astept o comunicare care poate sa vina dupa jumatate de an...voi ce credeti?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:03, 10 Septembrie 2019
Un prieten a trecut prin asa ceva.
Cand a ridicat problema ca nu a primit acasa nimic i s-a spus ca sentintele se pot afla de la arhiva sau nush ce registru de la trebunal. Prin urmare a predat permisul si i l-au retinut plus luna corespunzatoare nepredarii permisului la timpul dorit de politie.
Stiu ca postul acesta este vechi de un an, dar am o problema usor asemanatoare cu cele prezentate aici: sotul meu a primit o contraventie pt neacordare de prioritate in oct 2013, o zi mai tarziu a facut plangere contraventionala, procesul s-a desfasurat in iunie2014 si s-a incheiat cu necastigarea acestuia. Hotarea a venit pe 12 sept prin posta, dar cu nicio data exacta scrisa pe ea. Chestia diferita fata de tot ce e aici e ca are dreptul la apel in 30 de zile. 30 de zile de cand? El oricum considera inutil apelul. Se poate duce cu hartia aceasta la ipj fara sa i se majoreze perioada de stat acasa cu 30 de zile, intrucat nu este o hotarare definitiva? Va multumesc mult si astept un raspuns.
Buna ziua,

Am primit instiintare acasa de la Tribunalul Bucuresti prin care mi s-a comunicat respingerea apelului facut intr-un proces cu Politia Rutiera pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului. Acum a trecut o perioada mai lunga de 15 zile de la pronuntarea instantei de apel. Daca m-ati putea ajuta cu cateva informatii utile, as fi recunoscator:
1. Mai trebuie sa legalizez hotararea sperand sa nu primesc cresterea de 30 de zile?
2. Eu locuiesc in bucuresti, dar permisul este eliberat de Calarasi. Il pot trimite cumva fara sa ma prezint personal sau alt imputernicit notarial? Apoi la expirarea perioadei de suspendare, il pot cere prin Posta? Dar la Politia in Bucuresti, il pot preda? Ca tot ei mi l-au luat...
3. Doresc sa fac o plangere la CEDO pentru ca, desi nu au existat camere, martori sau consimtamantul meu, judecatorii au considerat ca politistul, fiind el cel care a sesizat fapta, este suficient, implicit temeinic procesul verbal de contraventie. M-ar putea cineva ajuta aici?
Asta in cazul in care este prezent in instanta la pronuntare. Dar in cazul cand judecata se face in lipsa, apelul, cum poate afla in termenul de 15 zile de la pronuntare!?
In afara de "polemicile" dintre avocati, juristi, etc., de pe acest topic sau cum s-o numi, eu, cetateanu' de rand, am inteles ca, conducatorul auto cu permisul suspendat, parte in proces cu politia rutiera, are obligatia: sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului (chiar daca tot "Legea"ii permite judecarea in lipsa si sa lipseasca de la pronuntare!), sa predea permisul in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii (ramase definitive) - art. incriminat, nespecificand "insotirea acestuia" de vreun inscris sau macar sintagma "personal", ci "sa predea"! De unde scarpinatul acesta cu mana opusa partii cu mancarimea!? Obligatiile mentionate mai sus, nu sunt oare obligatii "in oglinda"si pentru cealalta parte din proces (politia rutiera)!? De ce eu trebuie sa obtin certificat de grefa sau copie legalizata, etc. si de ce politia rutiera nu primeste, pur si simplu, permisul (asa cum obliga textul de lege pe detinator), in termen de 15 zile de la pronuntare!? Unde este specificat, in lege, ca "predarea permisului" trebuie sa fie insotita de: hotarare, cert. de grefa, personal sau de vreo ruda de gradul ..., politia rutiera fiind, efectiv, parte in proces!? Nu a aflat si ea (politia) la fel ca si mine de finalizarea procesului, este mai "breaza" decat mine!?
Atunci ce rost mai are comunicarea deciziilor (in apel) chiar si atunci cand "sunt definitive" si legalizarea acestora cu formula "definitiva"!? Oare nu pentru a pune in executare tocmai hotararea pronuntata!? Eu sunt doar un utilizator, duneavoastra sunteti avocat - mai reflectati.

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)