Buna seara,
Am fost astazi la sediul Asociatiei de proprietari sa platesc datoriile in luna si am intampinat doua probleme.V-as ruga sa-mi spuneti ce pot sa fac.
In dreptul cheltuielior de intretinere a aparut o suma care dupa spusele casierei reprezinta plata unei expertize contabile,suma ce ar trebui sa o platim fiecare locatar separat de plata cheltuielilor administrative lunare.Cat de corect este?
A doua problema pe care am intampinat-o este aceea ca desi cheltuielile in luna dau o suma cu virgula eu trebuie sa rotunjesc pentru ca dupa spusele casierei este greu de tinut evidenta in contabilitate.Prin urmare pentru ca eu nu am fost de acord sa platesc acea suma pentru expertiza,si am cerut sa mi se incaseze exact suma datorata, casiera nu a vrut sa-mi incaseze banii riscand astfel sa-mi fie calculate penalitati.Va multumesc!
1- Orice suma care se impune la plata proprietarilor,trebuie sa detina in contabilitatea asociatiei de proprietari un document justificativ legal
In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 solicitati presedintelui de asociati sa va prezinte temeiul legal de impunere la plata cota parte expertiza contabila
2-Refuzul de primire de sume in contul cotelor lunare sau restantelor,constituie abuz.
Legal,casierul asociatiei de proprietari detine obligatia sa restituie fractie de moneda
Aspectul ca persoana responsabila cu activitatea de casierie "rotunjeste", nu este legala si poate motivata prin comoditate
Pe viitor ,pentru a preintampina astfel de probleme,aveti posibilitatea fie sa expediati cu mandat de confirmare c/v intretinere pe adresa asociatiei de proprietari,fie sa varsati direct in contul asociatiei - c/v obligatii lunare
Daca expertiza contabila s-a facut pe baza unui contract, are factura emisa, atunci aceasta cheltuiala trebuie pusa pe lista si incasata, deci e de platit.
Curioasa justificarea casierei dv. As zice ca ar fi trebuit sa fie exact invers, adica sa va accepte plata exacta, astfel incat sa nu-i ramana resturi de gestionat.
Poate n-o fi avut marunt sa va dea rest..... !
Una peste alta, in contabilitate nu exista o asemenea justificare, zecimalele intra si ele in calcul, iar in timpurile noastre, cand aceste liste se fac cu programe in calculator, chiar problema zecimalelor a disparut.
Totusi, aceastei problemute, ca cum platim si cum e de greu de socotit, cred ca i se da o importanta prea mare fata de efectul ei.
Mergeti si platiti-i cum vrea ea, numa' sa va dea chitanta pe exact banii pe care ii platiti, cu sau fara zecimale.
Poate nu a stiut casiera sa va explice ce-i cu acea experiza. Aveti posibilitatea sa va lamuriti intreband administratorul sau presedinte si va lamuriti.
Cu privire la plata sumei cu banutii sau fara banutii dupa virgula este o gluma. Cred ca si la magazin mai lasa ori clienul ori gestionarul 10-15 bani daca nu se gaseste suma exacta sau bani marunti in acel moment.
Noi, de regula daca este afisat pe lisat 58,76 taiem chitanta de 59 sau 60 lei si apar luna urmatoare ca plata in avans, fara ca proprietarul sa fie prejudiciat. Dar si daca ar de plata 70,07 lei, taiem chitanta de 70,07 lei chiar daca platitorul are numai 70 de lei in buzunar.
L-as invita pe cel pretentios sa vina la asociatie cu suma exacta 56,79 lei, 76,22 lei s.a.m.d.
Daca are exact acesti bani, de acesti bani va primi chitanta.