Respectuos vă rog să mă ajutaţi pentru lămurirea unei probleme juridice pe care o am, în funcţie de timpul de care dispuneţi.
În luna oct. 1992, socrii mei, (mie şi sotiei-fiica lor) ne.au făcut contract de vânzare-cumpărare pentru casa lor şi terenul aferent, cu clauză de întreţinere. Noi ne.am îndeplinit îndatoririle până la decesul acestora şi după. Acum a venit timpul ca noi să facem acte de v/c unuia dintre fii noştri şi trebuie, mai întâi, să intabulăm această proprietate.
Constatăm că în contractul de V/C avem o suprafaţă de 1300 mp. iar în titlul de proprietate, primit ulterior pe numele socrului, există 1448 mp. Nu ştim ce acţiune să facem pentru îndreptare sau cum să procedăm. O persoană autorizată pentru măsurători ne-a spus .fară a se prezenta la faţa locului să măsoare sau să facă alte activităţi, numai pe cele spuse de mine, că în caz că se constată plusuri, nu se poate intabula decât 2% peste ce scrie în contractul meu de V/C.
Dacă puteţi să mă ajutaţi cu un răspuns.
Vă mulţumesc !
Cu mult respect.
AC.
In titlul de proprietate este inclusa si suprafata care v-a fost vanduta?
Socrii dvs mai au si alti mostenitori?
Dumneavoastra puteti face cadastru pe 1300 mp ipentru ca pe acea suprafata sunteti proprietari exclusivi in baza contractului de vanzare cumparare.
Suprafata mai mare trecuta in Titlu de proprietate face parte din aceeasi sola si parcela?
Bună ziua, Vă mulţumesc pentru amabilitate. Da, în titlul de proprietate este menţionată suprafaţa care ne.a fost vândută, dar în urma măsurătorilor care s-au făcut ,pentru titlul de proprietate- după vânzare-cumpărare( casă si teren aferent 1300 mp.), s-a găsit o suprafaţă mai mare( 1448 mp.). Da, socrii mei mai au un fiu. Suprafaţa de teren în plus face parte din aceeaşi solă; nu s-au facu modoficari- tot terenul este în aceeaşi curte -nu s-au mutat garduri... nici.o schimbare).
MAi intai trebuie sa mergeti la comisia locala de fond funciar sa explicati faptul ca titlul a fost emis in mod eronat pe numele socrului. Aratati contractul facut cu el si solicitati rectificarea situatiei. CAnd s-au pus in aplicare legile proprietatii s-au facut foarte multe cereri si s-au emis mai tarziu titlurile. Cei care aveau dreptul la teren au facut acte de vanzare (instarinare) inainte de emiterea titlurilor. Cei de la comisia locala (care se afla la primaria respectiva) ar trebui sa tina seama de situatia dvs si sa rectifice situatia.
In ceeea ce priveste diferenta de suprafata, se poate inscris in cartea funciara o proprietate care are in plus pana in 2% fata de act doar cu declaratia dvs ca sunteti de acord cu acest fapt, declaratie care este anexa a Ordinului nr. 634/2006 al Directoului gen. al ANCPI. Daca suprafata in plus este intre 2-5% se ma intocmeste un proces verbal de vecinatate prin care vecinii recunosc limitele proprietatii dvs. Doar daca suprafata in plus depaseste 5% se respinge cererea de intabulare.
Am in prezent aceasta situatie, adica in loc de 2560 mp.s-a gasit in urma masuratorilor facute de cel abilitat cu intocmirea documentatieie de intabulare, 2460 mp. Totul se rezolva prin semnarea unei declaratii date in fata notarului care va face actele notariale de v/c, prin care recunoasteti ca masuratorile s-au efectuat in fata dv.si acestea reprezinta realitatea. Luati legatura atat cu cel cu intabularea cat si cu notarul care cunoaste aceasta reglementare.