=D> Felicitari tuturor celor care au promovat examenul de admitere in profesia de avocat!
Acum ceva timp, dezbatand subiectul Admitere Barou 2008, unii dintre utilizatori au sugerat ca discutiile sa se poarte intr-un alt subiect: Avocat stagiar, dupa ce vom fi promovat examenul. Acest mare eveniment s-a produs, suntem deosebit de fericiti cu totii. Pentru noi se ridica acum alte chestiuni de lamurit.
Pentru a discuta probleme diverse legate de inscrierea ca avocat stagiar si alte subiecte conexe, pentru a nu initia prea multe subiecte pe care sa le cautam, sunteti de acord sa discutam aici despre Avocatul stagiar "productie 2008"? :P
In plus, nu are sens sa avem conflicte cu alti colegi ce au fost mai putin favorizati de soarta si nu au luat examenul, sa nu mai sucim cutitul in rana.
Multumesc, Andreea, pentru raspuns.
Incerc sa expun mai clar cu privire la ultima intrebare:
Stiu ca in regulamentul CAA se face referire la venituri brute realizate din onorarii.
Intrebarea mea se referea daca in acceptiunea CAA in categoria de venituri brute din onorarii se include si acest venit minim garantat. Logic ar fi sa nu se includa.
Cu alte cuvinte, daca nu am nici un fel de incasare intr-o luna si primesc doar venitul minim garantat de la coordonatorul de stagiu, pot sa trec in Declaratia de venit ca "nu am realizat venituri, motiv pentru care, pe luna…………………… anul …………… platesc cota minima obligatorie stabilita de U.A.R. pentru luna suszisa, respectiv de lei………………………"?
Practica Baroului Bucuresti este neunitara din punctul de vedere al aprobarii contractelor de colaborare pentru avocatii stagiari in ceea ce priveste dreptul la clientela personala.
Am colegi carora li s-a avizat contractul cu o astfel de clauza, dar sunt persoane care au primit un raspuns, de genul: "stagiarii nu au voie la clientela personala".
Ati intampinat dificultati in acest sens?
Venitul minim se include in cel pentru care datorezi cota la CAA, fara discutie. Nu prea inteleg de ce nu ar fi. Cota minima e 25 de lei, ceea ce ar insemna 10% din 250 de lei, ceea ce mult mai putin decat 1200. In plus, cum sa declari ca nu ai realizat venit cand ai realizat macar un leu? Asta deja e fals in declaratii, ca urmaresti o consecinta juridica...
Mie mi s-a intamplat taman invers acum o vreme: a trebuit sa dau explicatii de ce nu am dreptul la clientela personala, ca tocmai se modificase statutul profesiei si, desigur, cel putin un consilier citise bine noua prevedere si considera ca toata lumea are dreptul la clientela proprie... :sorry:
In cazul asta cred ca nu ai ce sa faci decat sa te duci peste ei sa dai explicatii. Sau sa contesti raspunsul negativ, daca ti se da. Din pacate, la noi practica este ca ti se inmaneaza inapoi contractul, "ca asa a zis X", ca sa il modifici. Fara vreo justificare in scris, ca doar avocati suntem. Penibil.
PS: Te rog sa folosesti editarea pentru a adauga ceva mesajului deja scris.
Promit sa ma conformez data viitoare cu privire la editarea mesajului scris. Am optat pt 2 mesaje intrucat sunt subiecte diferite.
Mai am o intrebare.
Cotele minime si maxime privind plata contributiilor de asigurari sociale cnf Hot. nr. 420/ 27.09.2008 emisa de UNBR sunt, pentru avocatii stagiari:
Luna Venit brut lunar din profesie Cota de contributie
0 - 800 RON 80 RON
800,01 - 10000 10% din venit
peste 10000 RON 1000 RON
Daca pe contractul meu de colaborare este trecuta suma minima de 1200 lei, 10% din 1200 inseamna 120 de lei. Sau trebuie sa ma raportez la altceva?
Pot sa te rog, Andreea, sa detaliezi calculul facut de tine? De unde ai luat cota minima de 25 de lei?
Scuze pt insistenta, dar incerc sa inteleg cat mai bine mecanismul, astfel incat sa nu fie probleme pentru viitor.
Multumesc.
P.S. Am sunat la Barou si suma minima acceptata pe contractul de colaborare este de 800 lei si nu 1200. Dar asta este alta discutie.
Nu stiu de unde am luat cei 25 de lei, sincer :O Cred ca am facut o confuzie cu taxa lunara la barou... Nu lua in seama cuantumul, ci ideea de mai sus :)
Probabil ca baroul accepta minim 800 de lei tocmai pentru ca minimul la CAA este 80 de lei. Oricum, legal nu este, de vreme ce venitul minim este 1200, si atunci si cota pe care o platesti este 120 de lei. Repet insa: platesti 10% numai daca obtii in mod real banii respectivi, pe baza facturilor emise de tine. Daca intr-o luna nu ai venit deloc, atunci platesti cota minima de 80 de lei.