avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract individual de munca pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract individual de munca pe perioada determinata inainte de termen

Pe 04.01.2012 am incheiat un contract pe perioada determinata de 3 luni. La finalul acestei perioade, ca urmare a unei Decizii a conducerii, semnata de directorul executiv, mi s-a prelungit aceasta perioada cu inca 3 luni, urmand a inceta pe 04.07.2012. Pe 29.05.2012 mi s-a adus la cunostiinta verbal de catre seful direct ca voi fi disponibilizat (concediat) peste 3 zile, respectiv 01.06.2012, adica inainte de termen. Am rugamintea la dumneavoastra in a`mi spune daca acest lucru este posibil in aceste conditii. Mentionez ca in contractul individual de munca se mentioneaza ca in caz de concediere sa se acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:28, 30 Mai 2012
@ flavius_marian

1. Notificare de preaviz nu are nicio baza legala, angajatorul avand posibilitatea sa emita decizia de concediere anterior datei de incetare a c.i.m.

2. Este lovita de nulitate absoluta decizia de concediere care nu contine durata preavizului ...

3. Acordarea de salarii compensatorii este posibila numai daca asa ceva este reglementat in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern ala cestuia.
Si sfatul dumneavoastra care este va rog? Pur si simplu sa merg maine... ultima zi... si sa-mi accept concedierea? Fara previz.. fara respectarea pasilor legali?
Mai am un lucru in afara acestor aspecte care ma nelinisteste. Inainte de a incheia CIM, doamnele de la personal m-u pus sa semnez un act incheiat intre mine si ei prin care daca plec inainte de termenul de 3 luni sa platesc un salariu intreg, iar daca ma concediaza ei inainte de termen, sa-mi plateasca ei acest salariu. Au mentionat ca aceasta este o garantie a faptului ca platesc analize medicale si alte pregatiri ale mele si astfel isi au asigurata suma. Acest act a fost pastrat de domniile sale si depus la dosarul de angajare. Eu am primit doar CIM si decizia de prelungire a acestuia cu inca 3 luni.
freeelis a scris:

@ flavius_marian

1. Notificare de preaviz nu are nicio baza legala, angajatorul avand posibilitatea sa emita decizia de concediere anterior datei de incetare a c.i.m.

2. Este lovita de nulitate absoluta decizia de concediere care nu contine durata preavizului ...

3. Acordarea de salarii compensatorii este posibila numai daca asa ceva este reglementat in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern ala cestuia.


Cu umile scuze... va rog frumos sa-mi explicati mai pe inteles ce ati dorit sa spuneti la punctul 1 si 2, fara termeni juridici. Multumesc frumos.
1. NIciun articol din Codul Muncii nu prevede ca inainte de concediere angajatul sa fie instiintat de preaviz .. in acest sens, angajatorul are posibilitatea ca inainte de inceperea preavizului sa emita decizia de concediere .. situatie in care in cuprinsul deciziei se va mentiona ..durata preavizului este de ... , cu incepere la data de ... , urmand ca la data de sa inceteze raportul de munca.

2. Art.74 C.mun. prevede ce trebuie sa contina in mod obligatoriu o decizie de concediere .. unul dintre elementele obligatorii se refera la durata preavizului ... lipsa acestuia este sanctionata de lege cu nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Concedierea dvs. pare a fi nelegala.
Noi va putem spune ce este legal si ce nu, si ce ati putea face din punct de vedere ... legal, formal.

Nu va putem spune de ce angajatorul dvs. incalca legea (cum nu va putem spune nci de ce unii oameni fura, dau in cap pe strada etc.), si nici ce trebuie sa faceti dvs., practic, pentru a va apara (este numai si numai decizia dvs.).

Altfel spus: juridic, concedierea facuta fara respectarea etapelor legale se poate anula in instanta. Adica ar trebui sa contestati in instanta decizia de concediere.
Adica inseamna sa primiti decizia de concediere, sa nu va mai duceti la lucru (caci nu puteti intra cu forta, ati fost concediat, iar decizia aia e valabila pana cand o va anula instanta de judecata la cererea dvs.), sa faceti contestatie la decizie adresata Tribunalului de la domiciliul dvs ... De aici incolo aveti un proces de care trebuie sa va ocupati. Nu pare un proces greu, sunteti scutit de taxe de timbru, dar este totusi un proces.
In urma procesului puteti obtine anularea decizie de concediere si re-angajarea pana cand contractul va fi expirat.
Desigur ca practic procesul va dura intre 6 luni si 2 ani, si nu va mai exista practic un contract valabil la care sa va intoarceti. De aceea, maxim ce puteti obtine este anularea concedierii + salariul pe luna de contract ramasa + cheltuieli de judecata, daca veti avea (avocat, transport etc.)
In conditile in care oricum mai aveti doar o luna de contract, dvs. decideti daca merita efortul.

In afara de anularea in instanta, NU aveti alta alternativa. Nu exista nici o institutie care sa vina sa il traga de urechi pe patron, sau care sa indeplineasca pasii legali ai unei concedieri in locul lui.

p.s. Povestea cu salariul acela de platit de dvs. sau de angajator daca inceteaza contractul, puteti sa o uitati. Acel act nici nu pare legal, si oricum nu aveti dovezi ca exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca Diana1809 Diana1809 Bună seara tuturor! Am o problema si sper să mă puteți ajuta! Am semnat un contract de munca pentru o perioada de o luna care expira peste 2 zile. Acum ... (vezi toată discuția)
Restructurare post pana sa intru in ccc florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in mai 2009 am ramas insarcinata,am anuntat angajatorul in scris cu o adresa si cu act de la medicul specialist.In ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim cu art.61,lit.d monicagheorghe monicagheorghe Bună ziua, Vă rog frumos, să mă ajutaţi cu un răspuns: un angajat a început lucrul în data de 13.05.2013. Nu corespunde profesioanl, motiv pentru ... (vezi toată discuția)