avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea CIM cu art.81
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea CIM cu art.81

Buna ziua!
Am cateva nelamuriri cu privire la acest articol. Contractul meu de munca a fost defacut cu articolul 81, desi eu nu mi-am dat demisia, am cerut desfacerea contractului cu acordul ambelor parti si am efectuat preavizul. In situatia de fata trebuia sa imi desfaca cu art.55. Ma afecteaza acest lucru pe viitor? Daca da pot merge in instanta in vederea solutionarii acestei probleme? Care ar fi sansele de castig?
In alta ordine de idei, ce sa intampla cu zilele de concediu neefectuate pe anul curent tinand cont ca ultina zi de lucru a fost 30 martie 2012? Am solicitat angajatorului aprobarea acestor zile de concediu pentru a mi le lua in perioada de preaviz sau plata lor, dar fara nici un raspuns.
Va multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 31 Mai 2012
Incetarea contractului cu acordul partilor nu necesita efectuarea preavizului contractul incetand la data convenita departi. In cazul demisiei preavizul este obligatoriu, contractul incetand la data expirarii perioadei de preaviz..
Nu va afecteaza cu nimic.
Zilele de concediu neefectuat se compenseaza in bani la incetarea contractului (art.146 alin.4)
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz.

Temeiul de drept al incetarii este eronat , daca dvs ati solicitat incetarea in baza art.55 lit.b C.mun., angajatorul nu putea decide incetarea c.i.m. in baza art.81 C.mun.
Prin urmare, daca doriti sa va pierdeti timpul in instanta puteti contesta decizia de incetare a c.i.m. Insa avand in vedere ca ultima zi de munca a fost 30.03.2012, dreptul la actiune s-a prescris.

Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie- incetare contract de munca prin acordul partilor-predare legala K-nndy K-nndy Buna ziua. Doresc sa plec de la locul actual de munca. Detin functie de conducere cu drept de semnatura, de 2 ani. Deoarece cunosc istoricul desfacerii ... (vezi toată discuția)
Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)