1.Cum este mai indicat sa-mi cer desfacerea contractului de munca prin acordul partilor? Sau demisie?
Daca doriti sa plecati fara efectuarea preavizului aveti trei posibilitati:
- incetarea c.i.m. cu acordul partilor , art55 lit.b C.mun.
- incetarea c.i.m. prin demisie fara preaviz , art.81 alin.7 C.mun. - in acest caz , angajatorul renunta total la perioada de preaviz
- incetare c.i.m. prin demisie fara preaviz , art.81 alin.8 C.mun. - situatie aplicabila in cazul in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m.
2.In caz de demisie ma poate obliga sa stau in preaviz 45 de zile lucratoare? Avand in vedere ca la contractul individual de munca incheiat initial, termenul de preaviz imi era specificat 15 zile, si la schimbarea functiei nu am mai primit act aditional in care sa fie mentionat alt termen de preaviz.
Nu aveti cum sa stati in preaviz 45 de zile lucratoare, intrucat art.81 alin.4 C.mun. prevede ca, termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. . In speta, 15 zile va fi preavizul.
3.Cum fac predarea legala a documentelor contabile, registru de casa,a banilor numerar, a instrumentelor si accesoriilor bancare, a instrumentelor de plata-incasare,a parolelor?
Se va face pe baza de proces-verbal de predare-primire.
5.Ce alte informatii imi mai sunt necesare de stiut?
- Zilele neefectuate de CO se compenseaza in bani la incetarea c.i.m. (art.146 alin.4 C.mun.)
- Daca este vorba despre o demisie cu preaviz , pe durata acestuia c.i.m. isi produce toate efectele , astfel incat va puteti lua zilele de Co neefectuate.
- Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
- la incetarea c.i.m., trebuie sa solicitati angajatorului eliberarea urmatoarelor documnete : decizia de incetare a c.i.m., adeverinta de vechime pentru perioada lucrata , adeverinta de somaj.