avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu angajatorul

in luna mai m-am angajat la o firma de paza dar dupa o saptamina nu am mai dorit sa continui.seful meu ma amenintat atunci cu bataia si cu faptul ca nu mai am ce cauta in firma.eu nu depusesem cartea de munca iar ei nu imi dadusera copie dupa contract;nu-mi facusera nici legitimatie si nu apucasem sa fac nici analizele ba mai mult nu am luat niciodata salariu si din cite stiu ar fi trebuit sa am 30 de zile de proba.de teama sa nu fiu cumva acostat de fostul sef nu am mai mers sa depun uniforma de servici iar acum dupa 7 luni am primit o scrisoare prin care sint rugat sa merg la firma la comisia de disciplina. ce credeti ca trebuie sa fac si ce ma poate astepta din partea firmei? fieraru ionut
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:03, 21 Decembrie 2008
Avand un CIM incheiat si semnat de ambele parti , acesta prevedea si o perioada de proba. Astfel ca in perioada de proba CIM poate inceta in baza unei notificari. In mod normal ar fi trebuit sa depuneti o astfel de notificare la angajator.
O cercetare disciplinara nu se face oricand, se face in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta a abaterii disciplinare , dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Asa ca dupa 7 luni de la data cand ati absentat nu va mai poate cerceta disciplinar .
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Consider ca trebuie sa va prezentati la data si ora stabilita. Insa sa le aduceti la cunostinta celor care efectueaza cercetarea disciplinara ca in conformitate cu prevederile codului muncii (art 268 citat de adelaida), nu mai puteti fi cercetat disciplinar. Insa cred ca ar trebui sa le predati uniforma.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
Daca nu le-ati dat carnetul de munca ei nu au putut sa va inregistreze contractul de munca la ITM – deci nu aveau ce exemplar vizat sa va dea, dar aceasta nu inseamna ca nu va datoreaza niste bani pt saptamana in care ati muncit. Chiar daca nu e inregistrat contractul, dv aveti drepturi (dar si obligatii).

Daca nu e inregistrat contractul nu au decat posibilitatea teoretica de a va cerceta disciplinar, si, dupa cum a scris adelaida_07... nu prea mai au ce sa va faca – legal... Iar de batut... n-o sa va bata nimeni!

Totusi, ar trebui sa mergeti sa restituiti uniforma... Carnetul de munca e la dv... Ce sa va faca? Nimic. Mergeti, eventual, cu un prieten, sa predati uniforma (dar nu pe vorbe, ci in scris, sa nu va acuze mai apoi ca nu ati predat uniforma).
Un CIM se inregistreaza la ITM si fara sa fie prezentat carnetul de munca.
Cat priveste uniforma se pare ca este echipament de lucru si legal va poate solicita 50% din valoarea ei, cat priveste predarea unui echipament individual de munca consider ca nu este obligatori. Fiind un echipament individual pe o anumita masura mai mult sau mai putin purtat este inutil angajatorului.
Depinde ce anume prevede RI in aceasta privinta, adica cu privire la plata acestuia, cat si ceea ce prevede CIM. Daca prin CIM angajatorul se obliga la asigurarea echipamentului individual acesta revine salariatului in baza contractului.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2008
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neefectuarea preavizului n06d n06d Ce se poate intampla daca plec imediat dupa demisie, fara sa efectuez preavizul? (vezi toată discuția)
Contestatie data deciziei de cocediere amya1808 amya1808 Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)