avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungire concediu de maternitate de la 2 ani la 3.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungire concediu de maternitate de la 2 ani la 3.

Buna ziua,am si eu o intrebare.Am o fetita nascuta prematur cu scor apgar 1 la nastere ,cu ventricomegalie ,retard de crestere si retard usor neurologic,in septembrie inplineste 2 ani si doresc sa prelungesc concediul de maternitate numai ca nu stiu daca se poate in cazul ei ,daca da care sunt pasi.Va multumesc anticipat.:( Am uitat sa mentionez ca fetita este pe tratament pt retard neurulogic.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
cristymicuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:34, 5 Februarie 2019
1. Luati legatura cu medicul de familie al fetitei si incepeti procedura pentru a fi incadrata intr-un grad de handicap.

2. Dupa ce intrati in posesia actului de incadrare in grad de handicap a fetitei:
- faceti o cerere catre angajator de prelungire a suspendarii CIM pana la implinirea varstei copilului de 3 ani.
- mergeti la Primarie, unde ati depus actele pentru CCC, si completati o cerere de prelungire a CCC pana la 3 ani.
- In ambele situatii atasati si o copie dupa actul care dovedeste incadrarea fetitei in grad de handicap.
Deci se poate lua concediu pana la 3 ani ?Va intreb pt ca doamna doctor de la LSM a spun ca nu se poate.Unde gasesc in lege ca se poate?Va multumesc.
1. Poate dna doctor a vrut sa spuna ca nu se poate copilului acorda grad de handicap nu ca nu se acorda CCC pana la 3 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.6
...
(9) Alte acte doveditoare privind acordarea drepturilor prevazute la art.2 alin.(1)-(3), art. 31 alin. (2) si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta sunt, dupa caz, urmatoarele:
...
c) certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap;
...

4. Asa cum v-am spus si mai inainte luati legatura cu medicul de familie si cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru a putea obtine certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap (bine inteles daca se incadreaza, din punct de vedere legal, intr-un grad de handicap).
cristymicuta a scris:

ventricomegalie ,retard de crestere si retard usor neurologic,in septembrie inplineste 2 ani si doresc sa prelungesc concediul de maternitate numai ca nu stiu daca se poate in cazul ei ,daca da care sunt pasi,fetita este pe tratament pt retard neurulogic.



Daca sunteti parintele unui copil cu o afecţiune medicală despre care medicul specialist care îl are în evidenta spune că poate fi încadrabilă într-un grad de handicap va puteti adresa Serviciului Evaluare Complexă a Copilului cu Dizabilităţi în scopul obţinerii Certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap.
În scopul obţinerii certificatului menţionat anterior, trebuie să întocmiti un dosar care să cuprinda obligatoriu:

- copie certificat de naştere copil;
- copie buletin/carte de identitate ambii părinţi
- anchetă socială de la primăria de domiciliu;
- originalele certificatelor medicale eliberate de medicul specialist din cadrul Spitalului de Pediatrie ,sau sectiei de pediatrie unde a fost diagnosticat copilul
- fişă medicală sintetică eliberata de medicul de familie;
- copie după alte acte medicale (ieşiri din spital, carnet de consultaţii).
La depunerea dosarului pentru încadrarea în grad de handicap veti completa si o cerere-tip .

Dosarul astfel întocmit va fi evaluat, se va verifica îndeplinirea condiţiilor legale necesare încadrarii în grad de handicap şi se va constata capacitatea de funcţionare a copilului, adică nivelul calităţii structurilor anatomice, funcţiilor organice,daca este cazul se va elibera certificatul.
Daca doriti mai multe amanunte in acest sens,puteti sa va adresati DGASPC,sau serv.social din cadrul Primariei de domiciliu.

Dupa ce veti obtine certificatul pt. copil ,procedati dupa cum v-a sfatuit dl.Tudor Valeriu in comentariul sau.
Nelamurira mea ii ca nu stiu daca aceste afectiuni se incadreaza intr-un grad de handicap.Din cate stiu la cresa nu primeste copii sub tratament.Poate ca ar trebui sa merg la alt specialist?Ati mai intalnit ceva asemanator cu cazul meu ?

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere si ingrijire copil cu handicap accentuat HRBP HRBP Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: La compania in care lucrez avem o angajata care a intrat in concediu de crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie morenacsakanyi morenacsakanyi copilul meu are doar 10 luni dar este bolnav de tahicardie paroxistica supraventriculara, eu am concediu de crestere si ingrijire copil pana la 2 ani dar as ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu crestere copil Ilonamax Ilonamax Se poate prelungi concediul de crestere al copilului daca firma la care am lucrat a fost dizolvata voluntar si lichidata simultan? (vezi toată discuția)