avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces paternitate

buna ziua, as dori sa intreb in numele cuiva daca la un proces de stabilire a paternitatii, la sfarsitul acestuia, se pot cere daune materiale si sau daune financiare deoarece persoana respectiva adica reclamanta se afla intr-un proces de stabilire a paternitatii si de plata a pensiei alimentare, pentru un copil de 7 luni provenit din afara casatoriei dintr-o relatie de un an si trei luni. paratul nu recunoaste acest copil, fiind convocat pana acum de 2 ori la testul adn insa nu s-a prezentat invocand diverse motive, aceasta convocare facandu-se prin instanta de judecata. as vrea sa stim cum si cine il poate determina sa faca acest test adn si daca si pana la cat pot ajunge aceste daune morale/financiare avand in vedere ca din momentul de cand i s-a adus la cunostiinta ca va fi tata, adica din a doua luna de sarcina si pana in momentul de fata nu a contribuit nici financiar si nici nu s-a implicat moral la cresterea copilului, mai ales ca reclamanta nu a avut un loc de munca pentru ca nimeni nu a angajat-o cand s-a aflat ca e insarcinata. iar acum nu poate munci pentru ca nu are cui lasa in grija copilul. paratul a adus tot felul de injurii si amenintari pe durata sarcinii ca sa o determine pe reclamanta sa faca avort si dupa sa renunte la proces. astept un raspuns si pe aceasta adresa de e-mail daca se poate ninaflori86@yahoo.com. va multumesc.
Pârâtul nu poate fi constrâns să efctueze proba ADN. Însă refuzul său sistematic , alături de probatoriul existent în cauză, ar putea conduce instanţa la conclizia că pârâtul este tatăl copilului .
Cu privire la pretinderea unor daune pe considerentul neimplicării acestuia, nu cred că este posibil . Obligaţiile tatălui vor fi stabilite prin hotărâre judecătorească, odată ce se va stabili paternitatea. Atunci, se va putea iniţia proces pentru plata pensiei de întreţinere a copilului şi se va stabili domiciliul acestuia. Tatăl va dobândi şi unele drepturi cu privire la copil , pe care , însă, nu va putea fi obligat să şi le exercite. Obligaţiile însă da, neplata pensiei de întreţinere îi va putea atrage râspunderea penală, în anumite condiţii.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama minora-poate pastra copilul? cristiana12 cristiana12 Buna ziua, Am o situatie speciala in familie.Parintii mei sunt divorati de 9 ani. Instanta ne-a incredintat spre crestere si educare mamei. Acum apx. 1 an ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la proces stabilire paternitate miha21 miha21 ce sanctiuni pot primi daca nu ma prezint la proces avand in vedere ca am semnat citatia .eu cu reclamanta nu am fost casatoriti ..am trait in concubinaj . ... (vezi toată discuția)