avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt pensionar de invaliditate, sotia poate fi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt pensionar de invaliditate, sotia poate fi coasigurat?

Buna ziua,
Sotia unui pensionar pe caz de boala poate beneficia de asigurare de sanatate?
daca da, ce trebuie facut ca sa devina coasigurata?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:44, 1 Iunie 2012
Da, sotia dvs. poate fi coasigurat la sanatate, deoarece dvs. ca pensionar aveti asigurare de sanatate.

Mergeti la casa de sanatate cu urmatoarele acte:
- copie certificat de casatorie
- certificat fiscal eliberat organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile pe ultimii 5 ani
- declaratie tip pe propria raspundere a sotiei ca nu realizeaza venituri proprii
- declaratie tip pe propria raspundere a dvs. prin care declarati ca aveti in intretinere sotia
- cupon al dvs. de pensie
- cerere tip prin care solicitati ca sotia sa fie coasigurata.

Formularele tip le gasiti la ei.

Multa sanatate!
Actele necesare sunt urmatoarele:

-copie Carte de identitate sau Buletin de identitate (pg. 2,3,4 si mutatia eventual) pentru coasigurat si pentru pensionarul asigurat
-document care sa ateste gradul de rudenie (certificat de casatorie)
-copie Decizie pensionare pentru asigurat si copie CARTE DE MUNCA
-copie ultimul Talon de pensie pentru asigurat
-Adeverinta cu veniturile impozabile din perioada 2007 – 2012 de la Adm.Fin.a Sectorului de domiciliu (original), sau Admin. Financ. de domiciliu,pentru coasigurat si pentru pensionarul asigurat
-Certificat constatator de la Registrul Comertului ca sotia nu figureaza ca actionar sau proprietar de firma

La solicitarea adeverintei de asigurat, trebuie sa prezintati documente care atesta plata contributiei de sanatate pe ultimii 5 ani (2007 - 2012)
In cazul in care sunteti pensionar mai recent de 5 ani, este necesar sa depuneti documente justificative corespunzatoare categoriei / categoriilor de asigurat in care v-ati incadrat anterior (2007 - 2012)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana pensionata medical poate sa aiba sotul coasigurat? petro250 petro250 Am o cumnata care este pensionata medical. Sotul ei in momentul de fata nu are nici un venit si nu se incadreaza nici la pensie. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Scutire cas unouno unouno Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati daca se poate. Am 61 de ani fara servici,fara nici un venit.Sotia are pensie de boala sub 400 lei.Eu pot cumva beneficia de ... (vezi toată discuția)
Femei insarcinate vladadrian29 vladadrian29 sotia mea este insarcinata si nu realizeaza venituri,ultima data a luat somaj pana in aprilie anul acesta,acum se afla la spital si ii cere adeverinta de ... (vezi toată discuția)