avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Buna ziua
Stiu ca un salariat care are zile nelucrate (absent nemotivat sau invoit fara plata) are vechimea in munca diminuata cu aceste zile.
Intrebarea mea este: daca un salariat lucreaza in mai multe locuri, norma intreaga si fractiuni de norma, sau doar fractiuni de norma, cum se calculeaza vechimea in munca? Ce vechime in munca are salariatul care cumuleaza 10 sau 12 ore de munca intr-o zi?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 6 Iunie 2012
Imi pare rau, dar nu mai inteleg nimic:


"Daca pornim de la definitia vechimii in munca data de Codul Muncii si anume ca aceasta reprezinta munca desfasurata in baza unui contract de munca,inseamna ca in caz de cumul de functii,unde exista mai multe cimuri,la fiecare dintre functiile cumulate se realizeaza vechime in munca ,in baza contractului de munca incheiat pt. respectivul loc de munca.
Astfel,se realizeaza vechime in munca atat la cim ul cu norma intreaga ,cat si la cimul cu timp partial."

"Vechimea in munca se calculeaza numai pentru un singur c.i.m. , in cazul in care un salariat are mai multe c.i.m. incheiate in acelasi timp , indiferent de timpul de munca prevazut in acestea."


Intrebarea mea era cum se calculeaza vechimea in munca pentru un program de lucru realizat conform cim, fara ore suplimentare, dar pentru mai multe mai multe contracte care, in total, sunt 8 ore sau depasesc 8 ore zilnic.
De asemenea, ce se intampla cu zilele nelucrate - invoire, de exemplu - la unul din locurile de munca, in ideea ca toate contractele, cumulate, depasesc 8 ore zilnic: se compenseaza cu orele lucrate la alt loc de munca?
Mai precis, in declaratia 112 se completeaza orele lucrate. Pentru pensie se cumuleaza salariile realizate. Se cumuleaza si orele? (Am inteles deja ca numarul total de ore pentru calculul vechimii in munca nu poate depasi programul normal de lucru, deci 8 ore).
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
CristinaCIC, utilizator
1. Abrogarea dispozitiilor art.103 alin. (3) din Codul muncii , in prezent art.106, are drept consecinta faptul ca stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale va urma modul de calcul reglementat de Legea nr. 263/2010, care este cel stipulat pentru cazul contractului de munca cu durata integrala.

2. Asadar, daca intr-un an de zile o persoana are doua c.i.m. sau mai multe pentru aceeasi perioada , vechimea in munca se calculeaza ca si cum ar fi unul singur , indiferent de durata timpului de munca stipulata in c.i.m. ... zilele lipsa se compenseaza, avand in vedere ca pentru pensie se cumuleaza veniturile .. De exemplu, daca intr-o perioada exista CFP la un angajator si la celelalt s-a realizat venituri , atunci perioada constituie stagiu de cotizare ...
Multumesc...
Acum vine intrebarea cu sporul de vechime. Daca lucrez in 2 locuri jumatate de norma, dupa 3 ani, 5 ani, 10, sau cat or fi, se acorda sporul de vechime sau se modifica procentul. In mod normal, un program de 4 ore necesita 2 ani lucrati pentru un an la sporul de vechime.
Cum/cand se acorda sporul de vechime, sau se modifica procentul? Intrebarea este si pentru cazul in care la locul principal de lucru, am zile invoire fara plata.
Acordarea acestui spor se poate face numai daca exista prevazut in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m. ... prin aceste acte se prevede si care este cuantumul acestui spor ..

Cuantumul sporului nu este conditionat de durata timpului de munca .. el se aplica la salariul de baza.
Iar sunt derutata. Intrebarile astea eu le pun pentru cineva apropiat mie, eu deja sunt la pensie. In perioada in care am lucrat, am realizat sistemul de salarii pentru locul meu de munca. Va spun foarte sigur ca la jumatate de norma, se adaugau lunar 15 zile in loc de 30 la vechimea in munca, deci erau necesari 6 ani sa se realizeze o vechime de 3 ani pentru sporul de vechime. Cred ca si acum se calculeaza la fel.
Stiu ca sporul de vechime este un procent aplicat la salariul de baza, dar sa nu conteze timpul lucrat zilnic? "Cuantumul sporului nu este conditionat de durata timpului de munca .. el se aplica la salariul de baza."
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
CristinaCIC, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul vechime in munca V.Stroescu V.Stroescu In prezent am doua contracte de munca unul de 8 ore si unul de 2 ore. Recent am aflat ca cel de 2 ore este contractul de baza, iar cel de 8 ore este cumul ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime divele divele In cazul in care o persoana are functia de baza la o institutie unde lucreaza cu norma intreaga si cumuleaza la o alta institutie 1/2 norma, cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime de la 2 locuri de munca divele divele Salariat la o institutie bugetara, lucreaza cu 1/2 norma prin cumul. In acelasi timp are o functie de baza la alta intitutie bugetara. Cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)