avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire (succesiune) - drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire (succesiune) - drept civil

Buna ziua.

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:

Daca, potrivit Codului civil anterior, folosirea de catre sotul supravietuitor a bunurilor succesorale (fara sa fi fost pus in posesie prin certificat de mostenitor) si plata taxelor si impozitelor pentru acestea din anul 2001, pot fi considerate ca o acceptare tacita a mostenirii. Mentionez ca organul financiar si registrul agricol al primariei confirma acest lucru, iar ceilalti succesibili (descendenti privilegiati) nu si-au exercitat in termenul legal dreptul de optiune succesorala si nu au facut acte de dispozitie si administrare privind bunurile succesorale.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
sharpwhite, utilizator
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 02:41, 4 Iunie 2012
da, aceste sunt acte de acceptare tacita a succesiunii
neacceptarea in termen a succesiunii de ceilalti mostenitori trebuie dovedita
primul pas este sa mearga la notar si sa cheme toti mostenitorii si apoi daca ei se vor prezenta si au pretentii se va ajunge in instanta pentru a dovedi neacceptarea de catre acestia in termenul legal a succesiunii
Banuiesc ca in cazul de fata cei care sunt nemultumiti si au pretentii la mostenire sunt ceilalti pretendenti (ascendenti privilegiati probabil - ca descendenti privilegiati nu exista). Asadar cel mai probabil ei vor deschide proces,in situatia asta fiind insarcinati sa dovedeasca faptul ca au acceptat mostenirea (ca nu sunt renuntatori). Ma intreb cum vor face asta? Sa invoce faptul ca n-au stiut? E greu de crezut,doar mortul era copilul lor...
Ar fi interesante niste precedente de acest gen daca ar putea fi aduse de cineva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune prescrisa emitoma emitoma Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna ... (vezi toată discuția)
Succesiune ionescu.mimi ionescu.mimi Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Daca unul dintre soti moare, iar cei doi soti nu au avut copii, cine are ... (vezi toată discuția)