avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Suspendare conditionata.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Suspendare conditionata.

In cazul suspendarii conditionate se prevede ca, daca in termenul de incercare infractorul comite o infractiune din culpa, pedeapsa poate fi la randul ei suspendata conditionat daca intruneste conditiile specifice.
Intrebarea e urmatoarea: reprezinta prima condamnare, a carei executare a fost suspendata un impediment al acordarii suspendarii pt a doua infractiune? Adica pt infractiunea a 2-a, comisa din culpa, pedeapsa poate fi suspendata doar daca prima pedeapsa a fost mai mica de 6 luni, ori pedeaps respectiva nu se ia in considerare.
Strict logic, pentru ca in carte nu gasesc explicata situatia aceasta, pedeapsa ar putea fi suspendata doar in cazul in care prima a fost sub 6 luni, dar faptul ca prima pedeapsa a fost suspendata ma nedumereste.
Abia ce invat chestiunile astea, nu le stapanesc asa bine si de aici poate faptul ca nu inteleg situatia, care poate sa fie evidenta pentru altii.
Cel mai recent răspuns: 5AM , utilizator 18:01, 5 Iunie 2012
Ok, am inteles. Asta spunea si colegul de camera, cu care nu am fost de acord, tocmai de aceea am postat pe forum.
Totusi reglementarea nu ar fi lipsita de sens, avand aplicapilitate in cazul infractiunilor din culpa, savarsite in termenul de incercare al unei pedepse suspendate, care au fost pedepsite cu o pedeapsa mai mica de 6 luni.
S-ar putea imagina totusi o situatie, care desi e improbabile, e posibila, si care poate evidentiaza ceea ce ma face sa nu fiu de acord cu modul acesta de aplicare a dispoziitiilor CP.

1.Sa spunem ca o persoana primeste 3 ani de inchisoare, pedeapsa suspendata. Apoi savarseste o infractiune din culpa, pedepsita tot cu 3 ani, pedeapsa care poate fi suspendata la randul ei, si presupunem ca va fi.

2. Intr-un alt caz, o persoana primeste 7 luni cu executare. Dupa executare mai savarseste o infractiune, pedepsita tot cu 7 luni. Aceasta din urma pedeapsa nu mai poate fi suspendata, deoarece avem o condamnare anterioara mai mare de 7 luni.

Stiu ca nu este plauzibila o astfel de situatie, dar totusi, daca s-ar intalni, am avea o situatie mai grea pentru persoana din cel de-al 2-lea caz, decat pentru cea din primul, neputand beneficia de suspendare chiar daca pedeapsa lui a fost cu mult mai mica (ca durata) decat cea a primului.

Sper ca nu pierd ceva din vedere si aduc argumente stupide, inteleg modul de aplicare al acestor reglementari si cele spuse de tine, doar ca mi se pare ca se creeaza o situatie care poate aduce unele avantaje unor infractori care au primit pedepse mai grele, avantaje de care cei pedepsiti cu pedepse mai mici, dar pe care le-au executat efectiv, sunt privati.
Ca idee generala, o persoana care a primit o pedeapsa de 7 luni, dar pentru care instanta nu a inteles sa aplice suspendarea din varii motive, nu poate beneficia de suspendara unei viitoare pedepse pt o infractiune comisa din culpa, dar o persoana care a primit 3 ani ( deci, fapta savarsita a prezentat un pericol social suficient pentru aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, ba chiar a uneia de 3 ani), dar pe care instanta a decis sa o suspende conditionat, poate beneficia.

Ca ultim argument, dupa executarea unei pedepse de 7 luni cred ca persoana respectiva are o mai mare atentie cu privire la respectarea ordinii de drept, si isi ia mai multe masuri de diligenta decat o persoana condamnata la 3 ani, dar care nu a executat nici macar o zi in inchisoare.

Astfel, in cazul nefericit al comiterii unei infractiuni din culpa, mi se pare nedreapta aceasta diferentiere de tratament, in urma posibilitatilor de suspendare in cazul celor 2 pedepse.
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
5AM, utilizator
Da, observaţia ta este bună. Problema pe care ai pus-o , denotă faptul că totuşi, suspendarea executării prezintă mai multe avantaje, chiar dacă este vorba despre un timp mai îndelungat în care condamnatul îşi execută pedeapsa. Desigur, fiind afară sub condiţia necomiterii unor noi infracţiuni.
Cel care a primit şi a executat în detenţie 7 luni, nu mai poate beneficia de prevederile art. 81 , tocmai pentru ca ntecedentul său penal îl constituie o pedeapsă mai mare de 6 luni. Însă acest condamnat ar putea beneficia de prevederile art. 86 Cod penal, suspendarea pedepsei sub supraveghere. Deci există , totuşi, şi pentru această situaţie, posibilitatea unei suspendări a executării, chiar dacă supravegherea presupune condiţii ceva mai restrictive.
Da, intradevar, nu m-am gandit la posibilitatea suspendarii sub supraveghere, si acum ca ai zis-o, parca se mai leaga ideile.
Oricum nu cred ca o sa am de a face cu asemenea discutii pentru examen, era doar o chestiune care ma rodea, parand ca ii avantajeaza pe cei cu pedepse suspendate in dauna celor care le-au executat.
Merci pentru timpul acordat, ma intorc la citit.
O seara faina!
O discuţie constructivă , sper.ªi pentru mine:)
O seara plăcută, spor la citit .

Edit: A, şi vezi că mai sunt şi cazurile prevăzute de art. 38, de care nu se ţine cont şi se poate acorda suspendarea .
Ultima modificare: Duminică, 3 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Da da, stiu de ele, le-am si precizat intr-un post, dar ma refeream la cazul in care prima infractiune, cea suspendata, e comisa cu intentie, desi am uitat sa mentionez asta.

Cam tarziu am vazut editul tau, oricum, merci, si apropos, am avut spor, am facut 15 grile corecte din 20, binisor zic eu (cateva le-am gresit din neatentie, maine la oral sper sa fiu mai atent). :)
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
5AM, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)
Executare,suspendare,supraveghere pici80 pici80 care este pedeapsa maxima cand se poate cere ca modalitatea de executare sa fie cu suspendare conditionata?? si pentru suspendare conditionata sub ... (vezi toată discuția)
Trafic de droguri dia_happy_20 dia_happy_20 un inculpat poate scapa cu pedeapsa de inchisoare cu suspendare daca este la prima fapta,chiar daca a fost prins in flaglant (vezi toată discuția)