avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incompetenta profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incompetenta profesionala

Am fost angajata la o societate in functia de contabil cu responsabilitati si in compartimentul resurse umane.In urma unor disensiuni cu administratorul judiciar(societatea este in insolventa) in cea ce priveste codul muncii am primit decizie interna de desfacere c.i.m. cu motivul " incompetenta profesionala"
operand chiar cu ziua urmatoare emiterii.
Ulterior am facut o cerere catre administratorul judiciar in care am aratat ca mi-au fost incalcate drepturi conferite de codul muncii si anume: dreptul la preaviz, dreptul la zilele de concediu conform timpului lucrat precum si dreptul meu la aparare vizavi de acuzatiile aduse.
Deoarece acuzele nu au fost probate am cerut sa se intruneasca o comisie care sa faca acest lucru.
Acest lucru nu s-a intamplat si mi-a fost emisa decizie incetare c.i.m. cu un articol din legea (insolventei) 85/2006 art. 86 alin 6 (care se refera la concedierea colectiva).Decizia de incetare nu are la baza nici un articol din codului muncii.
Este legal ce a facut administratorul judiciar?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:52, 5 Iunie 2012
Faceti o sesizare la ITM sa constate daca lichidatorul judiciar a procedat corect.
1. Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

2. Art. 64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
...

3. Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

4. Legea nr.85/2006 nu prevede niciun text de lege care sa fie temeiul de drept al incetarii unui c.i.m. .. prin derogare de la Codul Muncii, termenul de preaviz care se acorda este de 15 zile lucratoare, dupa data deschiderii procedurii de insolventa.

5. Avand in vedere cele mai sus mentionate puteti contesta in instanta decizia de concediere .... parerea mea este ca lipsa procedurii prealabile si alte conditii de fond/forma neindeplinite pot convinge instanta de judecata ca decizia respectiva este lovita de nulitate absoluta.
Din Legea 85/2006:

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...
Nu este concediere colectiva ci individuala, nu este vorba de lichidare societatea este in reorganizare, de altfel a si angajat pe altcineva pe postul meu.In plus chiar daca m-as fi facut vinovata de cele pretinse as fi avut dreptul la somaj.Eu contest modul in care s-a procedat . Am specializare in Resurse Umane si nu am mai auzit sa incetezi un cim cu un articol de lege care nu apartine codului muncii.
multumesc,
toate cele expuse de dumneavoastra le-am facut cunoscute administratorului judiciar si cu toate cele a facut ce a vrut.

Alte discuții în legătură

În cazul concedierii din cauza falimentului ce prevederi prevalează, ale legii 53/2003 codul muncii sau ale legii 85/2014 privind insolvența? cyan cyan 1. În cazul concedierii din cauza falimentului care este procedura de concediere a salariaților, se aplică prevederile Codului muncii în materie de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca ilye6676 ilye6676 daca un patron iti desface contractul de munca iti poate inpune preaviz el sau e obigatoriu acel preaviz inpus de el si daca pot contesta in instanta decizia ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca / insolventa Elena1313 Elena1313 Buna ziua, Starea de insolventa duce la nulitatea contractual colectiv de munca? Firma unde lucrez este in insolventa, am drepturile salariale platite la ... (vezi toată discuția)