buna
am fost sunat de catre un politist din timisoara (350 km de la mine) ma intrebat daca eu sunt XY,am zis da,a cerut adresa mea si a zis ca trebuie sa merg la el ca sa dau o declaratie...am xis ca vin peste o saptamana dar nu m am dus (a zis ca face o nota sau ce in dosar ca am vorbit in telefon)
ce sa fac? sa merg sau sa astept sa trimite o citatie?
am fost citat legal prin telefon?
am zis sa trimite o comisie rogatorie dar nu a fost de acord
este vorba de inselaciune cu prejudiciu 350 lei
drumul ar costa mai mult
repar prejudiciul si dovada o trimit prin fax....sau trebuie sa fiu audiat neaparat?
Chiar daca repari prejudiciul fapta ramane , trebuie sa dai declaratie sa soliciti neinceperea urmaririi penale sau scoaterea de sub urmarire penala , pe motiv ca prejudiciul este mic si fapta nu prezinta gradul de pericol social ridicat .
Trebuie sa va prezentati in fata politistului.
Acolo puteti sa dati sau nu o declaratie in fata lui. Aveti dreptul la tacere, iar ei au obligatia sa stranga probe atat in defavoarea cat si in apararea dvs.
Cel mai bine este sa va rezolvati situatia dpdv legal.
Rugati-l sa va trimita o citatie scrisa pt a putea motiva eventual ziua lipsa de la serviciu.
Este legala si citarea trelefonica, despre care va face un referat la dosar.
poate face comisie rogatorie , caz in care veti da declaratie in fata unui politist de la ipj din localitatea unde va aflati . asta ar fi cea mai usoara cale.
Citarea se poate face si prin nota telefonica potrivit art 175 al. 1 c,proc.pen., iar aceste dispozitii existau si inainte de legea 202/2010 ( legea 202/2010 a modificat si completat printre multe altele, disp.art.174 si apoi in ordine art.184, dar art.175 nu.
Art. 175
Modul de citare
Chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată se face prin citaţie scrisă. Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică.